Пожар овъгли загадъчните статуи на Великденския остров (видео)

Пожар овъгли загадъчните статуи на Великденския остров (видео)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Огромните каменни глави на Великденския остров и други археологически елементи са били овъглени от пожар, съобщават местните местни и чилийските власти.

Огънят, причинен от близкия вулкан Рано Рараку, е започнал в понеделник и е унищожил повече от 100 хектара на острова, като е повредил известните издълбани от камък статуи, известни като „моаи“, създадени от полинезийско племе преди повече от 500 години, съобщават местните власти.Арики Тепано, който е директор на местната общност Мау Хенуа, управляваща природния парк Рапа Нуи, определи щетите като „непоправими“ и предупреди, че „последствията надхвърлят това, което могат да видят очите“, в изявление от четвъртък.


Енигматични артефакти пазят своите тайни от векове

Националният парк „Рапа Нуи“, чието име идва от името на коренното население на острова, е защитена територия, в която се съхранява наследството на културата Рапа Нуи.

Островът, включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, се намира на около 3500 км от бреговете на Чили и е най-отдалеченият обитаем остров на планетата. Отдалеченият остров отдавна е дестинация в списъка на туристите от цял свят, най-вече заради гигантските паметници моаи.

Заместник-министърът на културното наследство на Чили Каролина Перес Датари заяви, че служители от Националния съвет за паметниците на културата (CNM) на страната „са на място и оценяват щетите“ от пожара върху свещените каменни фигури на острова.

Според CNM съставът на статуите може да бъде неблагоприятно повлиян от „излагането на високи температури … което може да създаде големи пукнатини, които да засегнат целостта на моаите“.

Националният парк на острова – в който има 386 моаи, издълбани от твърд базалт – в момента е затворен за туристи, докато природозащитниците разследват степента на пораженията, потвърди съветът на Рапа Нуи в публикация във Facebook.

Малко преди пандемията от коронавирус да спре пътуванията, Великденският остров се бореше с редица прояви на лошо поведение от страна на туристите, които понякога се снимаха с моаите под ъгъл, в който изглеждаше, че „бъркат в носовете“ на гигантските статуи.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар