Позитивното мислене и баланса в сметката

Позитивното мислене и баланса в сметката

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Интернет и медиите засилват желанието ни да бъдем богати и известни. Но ирационалната вяра в предстоящия успех води до лоша финансова преценка и рискови инвестиции.

В социалните медии има безкрайно много експерти и гурута, които убеждават последователите си, че могат по някакъв начин да възпроизведат мислено бъдещия си финансов или социален успех. Просто мислете достатъчно дълго за висш пост в инвестиционна банка или за червена спортна кола – и накрая ще ги получите. Нови изследвания на Университета в Куинсланд, Австралия обаче показват, че подобно мислене е не само очевидно безполезно, но и може да доведе до съвсем противоположни резултати: фалит и бедност.Изследователи от университета в Куинсланд са проучили живота на над 1000 участници в експерименти, класирани според силата на ирационалните им убеждения в позитивното мислене и перспективата „Вселената отговаря на твоите пожелания“.


Тези, които приемат тези идеи сериозно, се възприемат като по-успешни във финансово отношение или смятат, че в крайна сметка са обречени на успех. Реалността, отразена в кредитните им карти обаче показва съвсем различна картина.

Изследователите твърдят, че вярата в бързото постигане на „успеха“ е подтикнала участниците към високорискови инвестиции и дори към схеми на Понци (на български – финансова пирамида) – с краен резултат фалит. Авторите на изследването предупреждават, че светът е „пълен със самопровъзгласени експерти, гурута и „влиятелни“ личности, които обещават успех“, без да имат „солидни доказателства“, че техните методи могат да проработят.

Изследователите смятат, че социалните медии утвърждават идеята за позитивно мислене чрез самопровъзгласили се лидери и техните обещания за бързо забогатяване и постигане на успех и славата – каквото и да означават те. Според изчисленията на провелите експеримента, видеоклиповете в TikTok със съответния таг „успех“ са събрали над 34 милиарда гледания само през месец май.

И все пак те подчертават, че постоянната мрачна перспектива също не е 100% решение и че оптимистичният подход може да бъде полезен, но само в случай, че сте здраво стъпили на земята и не се откъсвате от реалността.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар