Позицията на Германия спрямо Русия руши съюза на западните държави, които наложиха санкции срещу Москва

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Позицията на Германия спрямо Русия руши съюза на западните държави, които наложиха санкции срещу Москва на фона на специална операция в Украйна. „Берлин няма да може да наложи ембарго върху доставките на руски газ без сериозни последици за собствената си икономика, както направиха САЩ и Великобритания. Правителството на канцлера Олаф Шолц бави топката и не може да вземе решение в момента на оттегляне от енергийните договори с Москва. Поради колебанието на германските власти съюзниците, особено Полша, Литва, Латвия и Естония, засилват натиска върху страната. Това води до отслабване на „единния антируски фронт“, пише в своя статия колумнистът на Telegraph Кийт Андрюс.

Позицията на Германия може да се разбере, като разгледаме цифрите, казва Андрюс: 55% от газа за германската икономика идва от Русия. По-високите цени на горивата вече повишиха индекса на производствените цени с 30%. Сметките за ток също са нараснали с 40% спрямо миналата година и се очаква да се повишат допълнително. Германски експерти предупреждават, че пълното ембарго върху руските суровини ще провокира мащабна рецесия в държавата. „Именно по този въпрос линиите на разломи се задълбочават: Германия е подложена на натиск да взема решения, които не само ще навредят, но в крайна сметка ще осакатят нейната икономика“, твърди авторът.

Според него, разпадането на западния съюз не е далеч, тъй като Берлин отказва да постигне консенсус със съюзниците по отношение на това как да взаимодейства с Москва.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар