Познанията ни за имунитета след боледуване или ваксинация са скромни – Здраве

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Само бъдещи проучвания могат да ни дадат отговори колко ще трае 
имунитет
ът ни след имунизация и след преболедуване от Covid-19, пише Norsk Helseininformatikk AS – компания за информация на здравните специалисти в Скандинавия.

Изследванията досега показват, че неутрализиращите IgG антитела срещу SARS-CoV-2 могат да персистират в продължение на поне 40 дни след началото на заболяването. При други коронавируси, като SARS-CoV-1, концентрацията на IgG остава висока за около 4 до 5 месеца, преди да започне да намалява през следващите 2 до 3 години. За MERS-CoV антителата са се задържали до 34 месеца. Понастоящем не са потвърдени реинфекции с ТОРС-CoV-2.

Много вирусни инфекции при хората, като грипния вирус, не осигуряват дългосрочен 
имунитет
, пишат още специалистите.

При инфекция с Сovid-19, при повечето хора IgM и IgG антитела се откриват в рамките на няколко дни до седмици. Колкото е по-тежка инфекцията, толкова по-мощен е антитяло отговорът. Въпреки това, откриването на антитела и високи титри не винаги корелира с клиничното подобрение на Сovid-19. Случаи на лека Сovid инфекция показват, че симптомите могат да отслабват преди това. Въпреки това количеството вируси обикновено достига най-високото си ниво в началото на заболяването и след това намалява, когато се развият антитела и титрите на антителата се увеличават през следващите 2 до 3 седмици.

Китайско проучване показва, че антителата срещу SARS-CoV-2 остават високи за 2-3 месеца, особено ако пациентът е имал леки симптоми.

Съществува и несигурност, свързана с валидността на серологичните тестове, например когато става въпрос за кръстосана реактивност с други коронавируси – които могат да доведат до фалшиви положителни резултати. Също така не знаем със сигурност дали мощен IgG отговор съответства на 
имунитет
а.

Интервенциите на общественото здраве, лечението с плазма за възстановяване, както и развитието на ваксината зависят от доброто познаване на 
имунитет
а след  Сovid-19 инфекция. В момента само ограничени данни показват, че след инфекцията наистина настъпва временна защита. 

Това, от което се нуждаят сега специалистите са групи от хора, които са се възстановили, след като са преминали Сovid-19, за да се изследва каква е степента и продължителността на 
имунитет
а.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар