ПОЗОР! Каракачанов: Преговаряме с Турция да пази въздушното ни пространство, нямаме капацитет да го правим сами!

Красимир Каракачанов, Отбрана, Свят, Турция
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министерството на отбраната води преговори с Турция за съвместна охрана на българското въздушно пространство.

Това става ясно от доклада за състоянието на въоръжените сили, който днес е внесен в Народното събрание от Красимир Каракачанов, предава “24 часа”.

Съвместната охрана ще е в рамките на НАТО. Подобна вече се извършва от няколко години с военновъздушните сили на Румъния и Италия.

Схемата предвижда при полети на руски самолети близо до въздушното пространство на някоя от страните да се вдигат дежурни изтребители само от една от държавите. Така се пестят гориво и полетни часове.

България е принудена да използва тази схема, защото наличните изтребители МиГ-29 не са достатъчни, има недостиг и на горива.

Съществува реална опасност през тази година Военновъздушните сили да не успеят да изпълнят задачите си по охрана на въздушното пространство на България, а оттам и на НАТО, се казва още в доклада, който преди 2 седмици бе одобрен от Министерския съвет.

Отбелязано е и незавидното състояние на авиацията, както и това, че небето ни бе пазено от съюзнически сили. Това става на фона на забавения с близо година проект за купуване на нови изтребители и сключения в началото на годината договор с руската компания РСК-МиГ за поддръжка и ремонт на съветските ни самолети МиГ-29. Договорът е за 3 години и е на стойност 81 млн. лв.

По отношение на новите изтребители се казва, че е предвидено придобиването на 16 бойни самолета на два етапа. За първия етап е предвидено придобиването на 8 (9) бойни самолета в рамките на 1,5 млрд. лв.

Заради лошото състояние на техниката военните дори не са успели да проведат всичките си планирани учения през миналата година.

Канал 3

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар