Поискаха оставката на Фандъкова заради Гаврата с „Безсмъртния полк“

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Позиция на общинските съветници от групата на „БСП за България“

Навръх 9-ти май – Ден на Победата над нацизма и Ден на Европа кметът на София Йорданка Фандъкова си позволи да опорочи честванията на празника в българската столица. Тя издаде заповед за забрана на провеждането на мирното шествие на Безсмъртния полк минути преди началото на събитието, което е нарушение на Закона за събранията, митингите и манифестациите. Според този Закон тя има право да забрани провеждането на дадено събитие в срок от 24 часа след като получи заявлението за организирането му. А такова заявление за провеждане на шествието и тържественото честване на 9-ти май тя е получила от организаторите още в края на март.

От публикации в медиите научихме, че мотивът за забранителната заповед на кмета е „да не бъде допусната конфронтация между недоволни групи граждани и да бъде нарушен общественият ред“. В опит да бъдат провалени честванията, беше спрян и токът на уличното осветление, за да не може да бъде използвана озвучителна уредба за тържеството на Паметника на Съветската армия, на което присъстваха посланици и членове на дипломатическия корпус на няколко държави в България.

С тези свои действия кметът Фандъкова нагнети допълнително обстановката. И само активната намеса на полицията, която днес имаше много работа, предотврати по-сериозни сблъсъци с много пострадали граждани.

Ние, общинските съветници от групата на БСП за България, смятаме, че решението на кмета Фандъкова да издаде заповед за забрана на шествието на Безсмъртния полк е взето под натиска на малобройна група политически представители на външни за България сили. Смятаме, че то е продиктувано от страх от все по-затягащата се в страната ни евроатлантическа конюнктура, водещ до непоследователно и безотговорно поведение. Задължение на кмета е да прецени правилно обстановката в града и да вземе решение, което да гарантира свободата и правото на извява на гражданите. В този случай нейното решение постигна точно обратния резултат.

Смятаме за крайно безотговорно от страна на кмета Йорданка Фандъкова и на администрацията на Столична община да допуснат присъствието на Паметника на Съветската армия на малка група от 30 радикално настроени, вероятно платени лумпени във времето, в което на същото място е заявено тържественото честване на 9-ти май. Смятаме за обидно и поставянето от страна на кмета на знак за равенство между тази малка група очевидни провокатори и хилядите мирните граждани, решили да почетат паметта на свои близки, дали живота си за победата над фашизма през Втората световна война.

В тази връзка ние питаме защо на Паметника на Съветската армия беше допуснато присъствието на тази група провокатори, които безнаказано си позволяваха да хвърлят различни предмети по присъстващите на тържественото честване на 9-ти май, сред които и посланиците на няколко държави в България, както и да заглушават със силни мегафони думите на ораторите, крещейки нецензурни думи?

Ние, общинските съветници от групата на БСП за България сме категорични, че основна вина за всичко това има кметът Йорданка Фандъкова. Затова настояваме тя да поеме отговорност за случилото се и незабавно да подаде оставка!

Ето какво се случи днес на паметника на Съветската армия

ВИЖ ВИДЕОТО:

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар