Поитрес! ГЕРБ си накупи артисти с народни пари. Гласува им пожизнени пенсии

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това реши  на заседание Министерският съвет. 700 лева пожизнено ще получават и писателят Димитър Коруджиев, поетът Ивайло Балабанов и пианистът Янко Миладинов, Отпуснатите средства отиват към бюджета на Министерството на културата. Творците са удостоени с финикийските знаци заради цялостния си принос към арта на България.

Астор, който е роден през 1943 г. в Шумен, е единственият илюзионист в Европа, награден със „Златният Оскар“ от Международното братство на маговете през 1981 г. В магичния театър „Астор“, където се намира и къщата на мистер Сенко, както и по света Астор е направил над 16 000 представления. Има и „Икар“ в категорията „Вариететно изкуство“ за номера си „Али Баба“ (2008). Писателят Димитър Коруджиев, който е роден в София през 1941 г., е бил редактор във вестници и списания, автор е и на пиесите „Омагьосаният кръг“ и „Стаята“, поставени в Театър „София“ (1979 – 1981), постоянен председател на журито на наградата за къс разказ „Рашко Сугарев“, пише Стандарт.

реклама

Ивайло Балабанов, който е роден през 1945 г. в село Хухла, Ивайловградско, в ранната си младост работи в „Кремиковци“ и язовир „Ивайловград“, после живее в Хасково, а през последните години в Свиленград. Автор е на музикално-поетичен спектакъл „Съзвездие – наречено „Любов“, посветен на 25 април 2005 г. – деня, в който е подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. Сред по-значимите му творби са поемите „Сила“ и „Мост“, както и стихотворенията „България“, „Допиване на последната чаша“, „Тежък хляб“, „Ивайловградски въпрос“, „Сутрешна закуска“ и „Принос към европейската история“. Има множество награди, сред които „Южна пролет“, „Изворът на Белоногата“.

Пианистът Янко Миладинов през 1947 г. започва да учи пиано с брат си и сестрите си при италианката Монтани. 10 години е ученик на професор Жени Ковачева. След като завършва гимназия, се отдава на поп и джаз музиката, участва в концерти на Стефан Воронов, пътува с комбо състав до Германия и прави аранжименти за оркестъра на Никола Чалашканов. През 1969 г. постъпва като пианист в Биг Бенда на Българското национално радио. С оркестъра записва голям брой концерти в страната и чужбина, включително участия на „Мелодия на годината“, „Златният Орфей“ и „Златният кос“. Назначен е за диригент на Биг Бенда на БНР. Миладинов се занимава с композиране от 70-те години. Дебютната му песен е „Вечерен бряг“ в изпълнение на Мими Иванова. Създава над 250 песни и оркестрови пиеси. Автор е също на над 300 аранжименти. Негови песни са издавани в България, ГДР, Куба, СССР и други страни. През 2008 г. е отличен с голямата награда на БНР „Сирак Скитник“.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар