Показанията на главния свидетел по делото КТБ – едно към едно с версиите на прокуратурата (обновена)

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Два часа продължи разпитът в Специализирания съд на Бисер Лазов, който е основен  свидетел на прокуратурата по делото за фалита на КТБ.

За първи път от началото на процеса свидетелят на държавното обвинение дава публични обяснения пред четирима прокурори, 18 адвокати и подсъдимите, част от които са му бивши колеги. Сред четиримата прокурори е и зам.-главният прокурор Иван Гешев, водил делото по време на досъдебната фаза.

Бисер Лазов разказа пред съда версията си как, кога и къде се е запознал с хората от фирмите, в които е работил и тези от банката. Говори за периода от 1998 до 2000 година, когато Цветан Василев отива в КТБ. Специално внимание Лазов обърна на Иван Костов и дъщеря му,  с които той е контактувал, тъй като от февруари 2013 г. са използвани помещения под наем, собственост на фирма на Мина Костова. Лазов отбеляза, че ежемесечно са заплащани 25 000 лв. по договор и с фактури. Това е траело до затварянето на банката. Засега това е единственият споменат от Лазов политик. Прави впечатление, че Лазов стриктно следва последователността на текста от 155 стр., който публикува през 2017 г. прокуратурата със заглавие “Моделът КТБ”. Освен хронологията там, той спазва и поредността на изброените имена на хора, за които говори, пише „Фрог нюз“.

В разказа си Лазов на места споменава подробности от рода на това, че когато отишли на обяд през 1998 г. с Василев, той го взел с Опел Астра, управлявана от шофьор.

Лазов посочва двете имена на всички за които говори, включително секретарките и шофьорите.

По думите му, той много искал да подражава на Василев, двамата заедно “работели, споделяли лични неща, мечтаели заедно”. След тази реплика съдия Петрова даде почивка. Бисер Лазов остана в залата.

Досега Бисер Лазов е разпитван от следствието 40 пъти.

На влизане в съдебната зала той обясни, че идва да каже истината за фалита на банката.

Освен Лазов днес се очаква да бъдат разпитани и други ключови свидетели по делото КТБ.

Това са четиримата, които не се явиха на съдебното заседание на 12 март и се стигна до поредно отлагане на процеса, а именно Емил Галов, Теодора Танева, Николай Орешаров и Валери Карадачки.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар