Показанията на служителите на ДАНС и ГДБОП потвърдиха думите на Рашков за подслушванията

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Показанията, които дадоха служителите на ДАНС и отдел ”Контратероризъм” в ГДБОП са потвърдили думите на служебния министър на вътрешните работи Бойко Рашков за незаконното подслушване на протестиращи граждани. Това каза председателят на временната парламентарна комисия адв. Николай Хаджигенов.

Над час продължи срещата на въпросните служители с членовете на комисията, чието заседание бе закрито във втората му част.

След приключването се разбра, че подслушването е продължило от началото на протестите, включително до месец май тази година. Указанията за това са дошли не по стандартния ред от Специализираната прокуратура към службите, който се изисква по закон. Съответно директорите са свели до подчинените си исканията за подслушване, също нарушавайки правилата за начина, по който се прави това.

По време на подслушванията служителите са записвали на лист формат А4 всичко, което чуват и неформално са носели информацията на своите началници.

Така на практика излиза, че не е ясно по какъв точно начин данните са били използвани. Оказва се, че всички форми на СРС са били приложени спрямо протестиращите – следене на цялата информация, която минава по електронен път, пряк подслушване и наблюдение.

“Целта на комисията е да предотврати по-нататъшни подобни незаконни действия”, категоричен бе адв. Николай Хаджигенов.

Двама от служителите, които работят от самото начало на създаването на отдел “Контратероризъм”, са споделили, че никога по подобен начин не са получавали заявка за подслушване и това е било прецедент в тяхната дългогодишна практика.

В края на заседанието стана ясно още, че момчето, чиито контактни лещи са били извадени принудително, живее в чужбина. То е подало две жалби до МВР и тепърва ще бъде поканен на изслушване.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар