Поклон! Неврохирурзи спасиха бебе с рядка аномалия, загубило майка си след раждането

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

С уникална операция неврохирурзи от Варна спасиха двумесечно бебе с рядка аномалия, научи Varna24.bg.

Добрата новина съобщи за медията ни проф. д-р Светослав Калевски – началник на клиниката по „Неврохирургия“ към МБАЛ „Св. Анна“ във Варна.

Благодарение на високия професионализъм на проф. Калевски, д-р Ридиан Неделко и д-р Суна Салиева, момиченцето ще има шанса да живее пълноценно за радост на своите близки, преживели тежката загуба на неговата майка, издъхнала скоро след раждането му.

Д-р Неделко разказа, че бебчето е било на два месеца с много рядък вроден тумор на гръбначния мозък. Четири дни след уникалната операция детето е изписано от клиниката и изпратено по живо по здраво у дома с баба си, която поема грижите за него. Детенцето е от Варна. Проф. Калевски го е консултирал при самото раждане в частна варненска клиника, тъй като забелязали малко „бобче“ на гърба. Тогава специалистът дал препоръки бебето да бъде доведено за консултация в Клиниката по неврохирургия след месец. Хората обаче дошли след два месеца, когато станало ясно че са се забавили заради трагедията, сполетяла семейството. Майката на малкото момиченце издъхнала на 20-тия ден след раждането, като предполагаемата причина е емболия на кръвоносен съд.

Детенцето се оказало с вродена аномалия, наречена епидермоидна киста. В образованието, премахнато от варненските специалисти ниско долу от гръбнака на детето, имало косми и зъб. Това са редки случаи, грешки в развитието, при които се касае за разрастване на ембрионална тъкан, обясниха специалистите.

Преди пет години екипът на проф. Калевски и д-р Неделко имали сходен случай, при който извършили същата операция на момченце. Те увериха, че малчуганът е добре и се развива чудесно. За случая на момченцето тогава е съобщено на световния конгрес по гръбначна хирургия, където нашите лекари са били дадени за пример.

loading…

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар