Поклон! Преди 3 години в Сирия, в бой с ИДИЛ загина един млад руски офицер, чиито подвиг и саможертва изумиха целия свят

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ В СИРИЯ, В БОЙ С ТЕРОРИСТИТЕ ОТ “ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА”, ЗАГИНА ЕДИН МЛАД РУСКИ ОФИЦЕР, ЧИИТО ПОДВИГ И САМОЖЕРТВА ИЗУМИХА ЦЕЛИЯ СВЯТ.

Старши лейтенант Александър Прохоренко воюва срещу радикалните ислямисти в Сирия, в състава на руския военен контингент от януари 2016 година. През март той преминава в тила на противника, откъдето предава координатите на вражески обекти, които руската бойна авиация поразява.

След седмица е разкрит и обкръжен от бойците на “Ислямска държава” край древния град Палмира. Старши лейтенант Прохоренко влиза в бой с екстремистите и се отбранява смело до последния си патрон.

Отказва да се предаде, защото знае, как се гаврят и измъчват главорезите попадналите в плен, преди да ги умъртвят. Затова предизвиква огъня върху себе си. Заедно със загиналия Прохоренко са унищожени и обкръжилите го бойци от Ислямска държава. Посмъртно е награден от президента Владимир Путин със званието ” Герой на Русия.”

Последните думи на руския офицер са:

Прохоренко: Те са тук. Искам атака от въздуха. Моля ви. Побързайте, това е краят. Предайте на семейството ми – обичам ги и умирам, сражавайки се за Родината!

Командир: Отговорът е отрицателен, връщайте се към зелената линия.

Прохоренко: Не мога. Командире, обкръжен съм. Те са тук. Не искам да ме вземат в плен. Искам атака от въздуха. Те ще се гаврят с мен и с униформата на Русия. Искам да умра с достойнство. Искам всички тези гадове да умрат заедно с мене. Моля ви, изпълнете последната ми воля – атакувайте от въздуха. При всички положения те ще ме убият.

Командир: Моля, потвърдете молбата си.

Прохоренко: Те са тук. Това е краят, другарю командир, благодаря ви. Разкажете на семейството ми и на Родината, която обичам. Кажете им, че бях храбър и се сражавах, но не мога повече да направя нищо. Моля, погрижете се за семейството ми, отмъстете за моята смърт. Другарю командир, прощавайте. Кажете на семейството ми, че много ги обичам.

Няколко месеца след смъртта на героя се ражда неговата дъщеричка Виолета. За това съобщи лично губернаторът на Оренбургска област Юлий Берг. Тя никога няма да види своя баща, който загина в битката с терористите, за да живее тя и милиони деца по света в един мирен и по-сигурен свят.

Дълбок поклон и вечна памет на героя!

 

Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар