Радев Тръмп

Поклон! Радев поиска от Тръмп инвестиции и безвизов режим срещу Ф-16

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

„Успоредно със сделките за въоръжените сили, да отпаднат и визите”, настоя президентът Румен Радев на срещата си с американския си колега Доналд Тръмп.

Двамата са обсъдили и възможностите за допълнителни американски инвестиции в България по време на приема, даден от семейство Тръмп по случай 74-тата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, пише Сводобна Европа.

Припомняме, че България ще закупи от САЩ 8 изтребителя Ф-16, които по последни данни  ще струват 3,09 млрд. лв. на данъкоплатците. Радев използва момента, за да извлече поне някакви изгоди за българската страна от милиардната сделка.
Противно на дипломатическата логика и следването на национални интереси външният ни министър Екатерина Захариева побърза да възрази на президента. „Това е законодателство и няма как да се обвързва със сделка. Законът е еднакъв за всички. Само ще припомня, че румънците купиха 16 самолета и все още имат визи”, поясни виждането си тя. Твърдението й обаче се оказа дълбоко невярно. Президентският главен секретар посочи, че Румъния всъщност е закупила не 16, 12 самолета Ф-16, при това 2-ра ръка и не от САЩ, а от Португалия.
По думите на самия Радев страната ни очаква и повече американски инвестиции, защото успоредно със сделките за придобиване на въоръжение се говори и за индустриално сътрудничество между двете страни, чиито реални параметри все още не се виждат. Пред българските журналисти той коментира, че очаква много по-активна работа и от страна на правителството и дипломатите ни за постигането на напредък в преговорите за облекчаване на визовия режим за българските граждани, пътуващи до САЩ.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар