Поклон! Семейство засажда 2,7 милиона дървета около дома си

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Това е една зареждаща с позитивизъм история, която ни показва как няма невъзможни и ако човек реши може да промени света около себе си.

В началото на 90-те години на миналия век бразилският фотожурналист Себастиао Рибейро Салгадо е бил настанен в Руанда, за да отрази геноцид. В него са избити около 937 000 човека от племето тутси и хуту.

За много геноцидът в Руанда се откроява като исторически значителен не само заради големия брой убити за толкова кратък период от време, но и заради начина, по който Западните страни реагират на зверствата. Независимо от сведенията, постъпили преди започването на убийствата, и отразяването от международните новинарски медии, показващо истинския мащаб на насилието, когато геноцидът се разгръща, практически всички страни от Първия свят отказват да се намесят.

Сблъсъкът на Салгадо с Руанда го оставя променен. През 1994 г. той се завръща в дома си в Минас Жерайс, Бразилия, надявайки се да намери утеха в буйната зелена гора, където е пораснал.

Но вместо това той открива прашни, безплодни земи простиращи се на километри. Само за няколко години красивият му роден град претърпява буйно обезлесяване. За него всичко е унищожено.

„Земята беше толкова болна, колкото и аз. Само около 0,5% от нея беше покрита с дървета“, казва Салгадо пред „Гардиън“.

По това време съпругата на Салгадо Лелия прави почти невъзможно предложение. Тя предлага да се засади наново цяла гора.

дървета

Той подкрепя идеята ù и заедно двамата подхващат героичната мисия.

Салгадо купил от родителите си изоставена ферма за добитък и започнал да изгражда мрежа от ентусиазирани доброволци и партньори, които да финансират и поддържат проекта.

През 1998 г. двойката основава Instituto Terra, организацията, която неуморно работи денонощно, за да възстанови гората.

От 1998 г. насам семейството заедно с доброволци засаждат над 2,7 милиона фиданки на 293 вида дървета и подмладени 1502 акра тропическа гора.

В допълнение на всичко това в местността са се върнали 172 вида птици, 33 вида бозайници, 15 вида влечуги и 15 вида земноводни.

„Природата е в земята, както и в другите същества и ако нямаме някакво духовно завръщане към нашата планета, се страхувам, че ще бъдем застрашени от изчезване“, казва Салгадо.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар