Покупателната сила на парите ни се топи все по-бързо

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отровният коктейл на сегашната инфлация е миксиран от прекаленото количество напечатани и пуснати от централните банки пари в обръщение и все по-малкото производство на енергоресурси. Когато инфлацията беше 2 до 3%, хората я възприемаха като нещо контролируемо. Когато обаче процентите започнаха да надскачат в пъти прогнозите на Европейската централна банка и на Федералния резерв на САЩ и вече стигнаха 8 и дори 10%, на всички стана ясно, че инфлацията не е временно явление, каза икономическият анализатор Кузман Илиев.

Според Илиев в резултат на това хората вече нямат доверие на финансовата система, в отговор на което централните банки продължават да печатят още пари, с които правителствата да финансират още повече потребителите. Това е възможно най-неприятната инфлационна спирала, категоричен е Илиев.Прогнозата на финансовото министерство за ръста на икономиката през тази година е нереалистична. Това, което ни се случва в момента е изтриване на половината от прогнозирания по-рано икономическия растеж, заради войната в Украйна, каза Кузман Илиев.


  • Правилно ли е решението на правителството минималната заплата от 710 лв. да не се променя до 2025 г., въпреки растящата инфлация?
  • Как ще се отрази бежанската криза на бюджета и на пазара на труда?
  • Спекулират ли търговците с последиците от войната в Украйна?
  • Как ще се отрази намаления ръст на икономиката на лихвите по банковите кредити и депозити?

Отговорите на Кузман Илиев гледайте в бизнес подкаста „Какво могат парите?“ със Стефан Кунчев.

Визитка:

Кузман Илиев е икономически анализатор, докторант по финанси и лектор в специалността „Теория на парите“ в катедра „Финанси и кредит“ в стопанска академия „Димитър Ценов“, Свищов. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция. Автор и водещ на телевизионни предавания, като „Плюс-Минус“ по Нова телевизия.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар