Ползваме енергийната система на соца, за 30 години не е построено нищо?

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Знам, че поемам огромен риск да не се харесам на много хора, но ще го напиша:

Покрай енергийните и водни теми, тези дни си дадох ясно сметка колко много неща, които днес приемаме за даденост, са били изградени по време на соца… И още работят, при това добре… И целият ни „модерен“ живот зависи от тях.

Това включва практически всички значими обекти от енергийната ни система – от АЕЦ-а, през ТЕЦ-овете до големите ВЕЦ и най-големият ПАВЕЦ на Балканите (само ТЕЦ-а на AES и Цанков камък са инвестиции на зелено след 1989).

Включва и почти всички обекти от системите за управление, съхранение и пренос на води – всички големи язовири, деривации, напоителни системи и какво ли още не (доколкото знам само Джерман-Скакавица е след 1989 г.).

Не, по никакъв начин не твърдя, че соцът е бил супер… Напротив, убеден съм, че всичкият този огромен труд не е извършен само с хирургическа прецизност, пионерски плам и ентусиазъм. Сигурен съм, че зад него стоят много кражби, некадърност, принуда и насилие. Нещо като египетските пирамиди от по-ново време…

Обаче трудът е положен, инфраструктурата е тук и 30 години след края на соца ние все още я използваме. Натискаме копчето и токът, топлината или водата идват… Последните 30 години не сме изградили практически нищо сравнимо. Даже ужасно се проваляме в поддръжката на старите обекти…

Та в тази връзка ми се струва, че дължим малко повече уважение, благодарност и признателност на родителите си и техните родители. Не, хич не са живели в райско време, но въпреки всичко са създали неща, от които не само ние, но и нашите деца ще имат огромна полза. Ако успеем да ги опазим, разбира се!

Това е. Нищо повече не казвам.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар