Политическите послания в Деня за почит на поета-революционер Христо Ботев – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България отбелязва 145 години от подвига на поета-революционер Христо Ботев и неговата чета. На този ден почитаме паметта на всички загинали за свободата на България.

С тържествена заря-проверка снощи Калофер и Враца отбелязаха годишнината от смъртта на героя. Днес в 11.30 часа е Всенародното поклонение на връх Околчица. Точно в 12.00 часа в цялата страна ще се включат сирените в знак на почит към паметта на загиналите за свободата на България.

Какви послания отправиха политиците?
Ботев ни учи да надигаме глас срещу неправдата. Това заяви държавният глава Румен Радев по повод деня, в който почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. “Всяка година Денят на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България ни обединява в мълчание и размисъл. Ботев е родолюбец докрай и затова моралните му присъди и днес стряскат родоотстъпниците, самозабравилите се, преялите с власт. Казва ни кривиците без витиеватост и безкомпромисните му слова учат да надигаме глас срещу неправдата, да вървим с гордо изправени глави срещу потисничеството. Пробуждат съвестта ни и издигат самочувствието ни като народ”, написа президентът в социалните мрежи. “Днес отново като един ще притихнем в знак на преклонение пред българските герои. Но именно тази минута тишина припомня отговорността ни пред поколенията – онези преди нас, но най-вече онези след нас. От делата ни зависи какъв завет ще им оставим. Поклон пред загиналите за свободата на Отечеството!”, добави той.

“По примера на Христо Ботев нека любим справедливостта и работата в полза на обществото”, каза служебният премиер Стефан Янев в началото на редовното заседание на кабинета. “Поетът, който със своите строфи “силно да люби и мрази”, всъщност разгада гена на българина. И ние, днешните съвременници, умеем силно да любим и мразим, но да следваме примера на поета”, каза Янев.

“Поклон пред великия Христо Ботев – героят, който даде всичко за България! Поклон пред делото на всички, дали живота си за свободата на България! За да продължим да живеем и да се развиваме свободно като европейци, сме длъжни да спрем хаоса и да покажем отговорност! Пак ще повторя, че човешките права се отстояват всеки ден с дела”, написа той също в социалните мрежи.

Народът ни има сили да се опълчи на несправедливостите…Народ, който е родил и отгледал такъв великан има силата да се опълчи на всяка несправедливост. Днес не е достатъчно да се преклоним пред подвига на Ботев. А да покажем, че любовта му към Oтечеството и смелостта му да се бори за свобода и независимост, тече в нашата кръв, написа от своя страна лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар