Политически анализатор: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство.

Това каза пред БНР проф. Димитър Вацов, философ и политически анализатор, и прогнозира кабинет да се състави още с първия мандат, ако не – с втория, “за да не дадат ГЕРБ и ДПС топката на Румен Радев”.

“Те са хванати в менгеме между ниската електорална легитимност, която имат, тъй като много малко хора гласуваха изобщо на последните избори. Но в същото време те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от всички политически партии, като общо депутатите им са 115 и почти сами имат мнозинство”, уточни той.

Според него в момента всичко зависи от ИТН:

“Това е най-вероятният партньор, а и само те не са направил стъпка назад, отказвайки по някакъв начин да сътрудничи и да се яви на срещата с ГЕРБ”. 

Прогнозата на анализатора е ИТН да подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС:

“Ще го обявят, че е в името на стабилността, а за самото правителство ще измислят по-благовидна формула, примерно – експертно”.

Проф. Вацов допусна ИТН “да се фръцнат” и тогава да се търси с втори или с третия мандат правителство с частична подкрепа от БСП, от “Величие” или от отделни депутати.

Очаквам БСП да не промени поведението си, за да избегнат обвиненията в безпринципност, след като вече Корнелия Нинова не е лидер. А от друга страна очакват президентът да им връчи на тях третия мандат, ако евентуално се стигне до това да се прави правителство на националното спасение”, смята анализаторът и подчерта, че този вариант е малко вероятен, а и той не вярва Румен Радев да връчи на БСП третия мандат този път.

По думите на проф. Димитър Вацов оставането в опозиция би трябвало “да поизчисти малко физиономията на ПП-ДБ, което кампанията не успя да направи”:

“Някакъв вид вътрешна трансформация те вероятно трябва да претърпят.  Вероятно Радан Кънев е прав, но това сега не може да се прогнозира. … Много е трудно да се излъчи обща политика, това е коалиция в коалицията. Радан Кънев е силен лидер и може би прави политическа заявка, че би лидирал един процес на преобразуване и трансформация на този сложен политически субект в нещо по-хомогенно  и по-консолидирано, както преди Иван Костов направи с ОДС. Радан Кънев има качествата, но няма предпоставките да направи това”.

 Политтехнолозите на Румен Радев се целят в негласуващите и в електората на радикалите, т.нар. популисткото ляво-дясно, смята анализаторът и коментира:

“Има много желаещи за проект на Радев – негови министри от служебните правителства, които той успя да придърпа към себе си, леви интелектуалци, гравитиращи около някогашното списание “Аспекто”, социолози около  агенция “Галъп” 

Според проф. Вацов евентуален проект на президента Румен Радев ще срещне сериозен отпор от политическите формации:

“ГЕРБ и ДПС като стари клиентелистки партии няма лесно да се дадат. Те имат 1 милион устойчива електорална база, която не може да бъде пометена. Градската демократична общност ще противодейства. “Възраждане” и БСП ще противодействат, защото той ще им яде електорат. “Величие” са всеобщата подривна сила в българското общество. Тя не може да бъде веднага опитомена”.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар