Политологът Марая Цветкова: ДПС няма да дадат пряка подкрепа, но няма да оставят кабинетът да пропадне

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Марая Цветкова е родена на 2 май 1996 г. Живяла в Италия, а средното си образование завършва в Италианския лицей в София. Завършва политология в Софийския университет “Св. Климент Охридски” с дипломна работа на тема “Емпирично изследване на законодателната инициатива на МС от 2009 до 2018 г.” Завършва магистърската програма “Европейска интеграция и дипломация на Европейския съюз” отново в СУ.

Търсим младия политолог за коментар най-актуалното политическо събитие – опитът за формиране на редовно правителство с мандата на “Има такъв народ”.

– С днешна дата все така не се очертава развръзката в сюжета за подкрепа към проектокабинета на ИТН. Социалистите продължават да тупат топката и да нямат окончателно решение. Изненада ли Ви, че пленумът реши единствено да продължи преговорите?

– Според мен от тактическа гледна точка играе положителна роля за БСП, но принципно погледнато, не е добре, тъй като самото правителство, предложено от ИТН, е дясно. И в този ред на мисли, не стана ясно по кои ключови въпроси има припокриване в преговорите от страна на Корнелия Нинова, която каза, че имат съвпадения до голяма степен.

По мое мнение, може би има някаква договорка между ИТН и БСП – да им оставят минимално време, за да се договорят и с останалите партии за подкрепа. Тъй като до този момент от ДБ изпращат негативни сигнали, от “Изправи се БГ! Ние идваме!” също.

И въпреки че все пак от БСП ще настояват за някакво споразумение, което да включи и тези политики, които те са договаряли, аз не мисля, че ще се стигне до удовлетворяващо социалистите решение. Просто защото дори и да се подпише някакъв вид споразумение, от ИТН предлагат приоритетно десни министри и наистина отстрани изглежда така странно – как лявата партия в България се разбра най-добре с този нов феномен в българската политика, позициониран по-скоро вдясно. От гледна точка на министъра на финансите даже е доста вдясно.

– БСП рискува да изглежда безпринципна в едно такова споразумение с ИТН, така ли?

– До голяма степен, да. Нинова заговори и за варианта за третия мандат – че би предложила служебния кабинет, оглавен от Стефан Янев, за редовен, което е част от исканията на вътрешната опозиция в БСП, тъй като знаем, че Нинова не е в кой знае колко добри отношения с президента и министрите Янаки Стоилов и Бойко Рашков.

Вероятно вътрешната опозиция е преценила, че това е един адекватен ход, тъй като служебното правителство се ползва с голямо обществено доверие. Или пък просто Нинова играе контра на Румен Радев, който до последно призовава за редовно правителство. Пък и в крайна сметка това служебно правителство много дразни партията на Бойко Борисов, така че БСП има още по-голямо основание за такъв ход.

– Към какъв финал се приближаваме – да има такъв кабинет, или да няма?

– Аз мисля, че партиите, от които ИТН поискаха подкрепа, ще вземат принципното решение и няма да тласнат България в черна дупка. И това си го обяснявам с идеята, че ако това правителство направи колосални грешки след това, трудно би могло да се оттегли подкрепата от него, тъй като и ГЕРБ, и ДПС няма да имат интерес да падне това правителство.

– Каква е прогнозата Ви за следващите ходове на политическите играчи? ДПС и до момента мълчат.

– Мисля, че едно такова правителство на ИТН няма да попречи на ДПС, те със сигурност ще се опитат да избегнат пряката подкрепа, но ако се стигне до момент, в който гласовете зависят от тях, аз не мисля, че ще се отдръпнат и ще оставят този кабинет да пропадне.

 – Кой ще е виновен, ако пак нямаме правителство?

– Вината пада изцяло върху ИТН, която реши да експериментира с държавността на България, въпреки сложната ситуация, в която се намирахме. До последно диалогът беше труден, мъчителен. Останалите партии наистина положиха усилия в това да вразумят ИТН, но в крайна сметка твърдоглавието ни доведе до една такава патова ситуация, от която трудно ще излезем.

– Нови избори не са ли нежелани от всички?

– Понякога се налага да се правят неща, които са нежелани. Но аз не виждам кой опитен политик ще се съгласи да хвърли ей така подкрепата на партията си в нещо неясно и без гаранции какво ще се случи след това. В този момент ИТН отказват да спазват елементрани демократични правила. Което води, в крайна сметка, до още повече проблеми, а не до разрешаването им.

– Дали пък не си търсят алиби за провала на преговорите всички участници в тях?

– Те не бяха преговори по същество, а презентации на живо, защото ИТН просто съобщаваше намеренията си и не позволи коментари по отношение на политиките си и по отношение на състава на кабинета. Партиите бяха привикани само да слушат в парламента. Аз оценявам усилията да се опитват да комуникират, но за мен по-скоро това се оказва загуба на време.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар