Политолог: Въпросът е – кой ще изяде другия – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Здравият разум трябва да надделее, да се постигне компромис между политическите сили в НС и да се формира широка коалиция.

Това препоръча политологът Атанас Радев пред БНР.

Има възможност да се направи правителство, важен е какъв ще е подходът. Не може да се поставят ултиматуми –” избираме Рая Назарян за председател на НС, иначе няма да има правителство”, коментира той. 

А това, че Назарян не беше избрана при първото гласуване, според него е “традиционен знак в последните няколко години”.

“Използват се всички хватки и парламентарни традиции, които не бяха поставяни под въпрос. Въпросът е, че се извиват отново ръце и продължава същата история, че е важен диалогът. Защото, ако имаше диалог, можеше вчера да дадат пресконференция политическите партии и да обявят, че излизат с общ кандидат за председател на НС”, коментира политологът.

И допълни:

“Разчита се да се бави времето, да се протака и да блокират конституционните задължения на президента и връчването на проучвателен мандат – първи, втори и т. нат.

По отношение на “здрави разум” в НС Радев припомни, че няма как да се върне, защото е факт 30% избирателна активност.

“И е смешно 121 депутати да управляват. В момента е необходимо да управлява широка коалиция с ясен хоризонт и мандат”, каза Атанас Радев.

И препоръча на политиците, че “трябва да се разбере, че политическата култура се променя в последните няколко години”:

“Нямаме доминация на една партия. Най-голямата е с 68 депутати и няма как да извиваш ръце. 79% не участват в изборите и за да се променят нагласите, трябва да има политика и конкретна визия, какво ще се случи, а не да говорим, че еврозоната ни е приоритет. Ама, дайте да видим бюджета в следващите 2 години”, каза Радев.

“Борисов има сериозния опит с жонглиране между либерали и консерватори. Има съперник в лицето на втората политическа сила. За мен е интересна сглобка – кой ще изяде другия. Да не пропускаме, че влиянието на тези 2 личности – Борисов и Пеевски, ще започне въпросът за доминацията. Защо е необходима трета или четвърта партия да управлява и защо широка коалиция? За да могат да бъдат намалели щетите за ГЕРБ”, прогнозира Атанас Радев.

 

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар