Политолог: Нулева корупция в България е мечта, а не план – Политика – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Политолог: Нулева корупция в България е мечта, а не план

стоп кадър, тв Блумберг

„Със сигурност между партиите, които ще правят управляващата коалиция, ще има разделителни линии, които са въпрос на ценности, и процесът на преодоляването им трябва да бъде публичен и ясно обговорен от гледна точка на политическите цели и от гледна точка управлението да не бъде минирано от политически шантаж, което сме наблюдавали при коалицията на ГЕРБ с Обединените патриоти. Големият въпрос е ще могат ли да се идентифицират толкова големи политически цели, около които да се намери обединение, които да направят разминаванията второстепенни“. 

Това заяви пред БНР политологът Христо Панчугов, преподавател в НБУ, във връзка със започналите срещи на лидерите на „Продължаваме промяната“ с председателите на БСП, ИТН и ДБ за подготвяне на коалиционно споразумение за управление на страната.

По думите на политолога единственият начин, по който може да се гарантира съставянето на правителство и неговата устойчивост, е разговорът да е публичен, по отношение на целите и на дневния ред, а не на хората, които ще го изпълняват:

„Ключово в това е ПП и останалите участници в тези преговори трябва ясно да очертаят как изглажда тази промяна. Досега чуваме само пожелания. Нулева корупция в България е мечта, това не е план, планът изисква да се каже какви стъпки и какъв подход би довел до това. Въпросът е кой би платил цената, за да осъществи реформите, които да доведат до 0% корупция„.

Оставките на лидерите на партиите, които постигнаха слаби резултати на парламентарните избори, Христо Панчугов коментира като единствената възможност за тяхно поведение: 

Сривът на политическите партии, които бяха свързани с протестите, е изключително сериозен и тежък. Той е продукт на лидерски решения и на невъзможността им да намерят път да реализират представителството на своите избиратели. … Дали има други хора в тези политически формации, с друг тип мислене, които могат да наложат друг стил на политическо поведение и нов стил на комуникация с избирателите“. 

Според политолога има почти пълен разпад на българската партийна система:

„Няма политическа формация, която да е успяла да мобилизира истинската подкрепа зад себе си и да я разшири“.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар