Политолог от Италия: Партия на Кирил Петков ликвидира ГЕРБ завинаги!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Партия на служебния икономически министър Кирил Петков буквално би ликвидирала ГЕРБ! Това мнение изрази Ивайло Динев, доктор по политически науки от университета „Св. Анна“ в италианския град Пиза.

Няма как без една от традиционните сили да се състави правителство – както в настоящия момент, така и след изборите наесен. Новите формации трябва да изберат между ГЕРБ, ДПС и БСП. Най-рационално е това да бъде БСП, обясни политологът пред БНР.

Няма какво да се лъжем – една от тези традиционни сили, трите, трябва да бъде част от формирането на парламентарно мнозинство и намирането на консенсус и новите политически формации трябва да срещнат тази реалност, да я изговорят пред своите избиратели, а не да вземат решения, които са тяснопартийни – няма да се коалираме с никого, няма да търсим споразумение с никого.

Важно е новите формации да изберат кои са основните им червени линии. Ако допреди няколко месеца основен техен опонент бяха ГЕРБ и предишният модел на управление, то в последните седмици критиките и атаките са помежду им.

Ако се появи нов проект с участие на служебни министри или служебни министри отидат в настоящи политически проекти, това би променило коренно политическата конфигурация. Това е сигурно.

Вследствие на голямата подкрепа към служебния кабинет те, ако дадат своята подкрепа или станат част от настоящ или нов политически проект, това ще промени конфигурацията и вече ще говорим за съвсем друга ситуация.

Подобна нова формация би „изяла“ голяма част от вота не само на протестните партии, но и на част от традиционните сили и би била свръхпобедител.

Единият вариант някак не се получава, но се казва, че може и да се получи – намирането на споразумение между голяма част от политическите сили.

Другият вариант е да се появи нов политически субект, който в това самоизяждане, на борба всеки срещу всеки, той просто да разруши това преходно състояние и да вземе голяма част от вота. Ако се появи такъв и той бива много популярен, с много популярни личности в него, той би бил новият свръхпобедител, новият хегемон в нашата политическа система.

И третият вариант, който е най-неприятният – ако продължи тази нестабилност и тази борба на всеки срещу всеки, тенденциите да тръгнат от търсене на промяна към търсенето на авторитарно управление, търсенето на силна ръка, която да даде ред и стабилност.

Само в един от тези сценарии новите, т.нар. протестни партии печелят – търсенето на консенсус. Те или нямат дългосрочна стратегия, или тя е погрешна.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар