Политолог: СУ не трябва да легитимира лидер, който не смее да се включи в кампанията

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийският университет „Свети Климент Охридски“ не трябва да бъде използван да легитимира лидер, който не смее сам да се включи в предизборната кампания. Това заяви в интервю за БНР доц. Милен Любенов, политолог и преподавател в СУ.

„Учудваща е новината, че ГЕРБ ще подкрепи ректора на Софийския университет проф. Анастас Герджиков за президент на изборите на 14 ноември. Проф. Герджиков е по средата на своя мандат“, коментира доц. Любенов и добави: „В момента се намираме в сложна епидемиологична ситуация. На старта на учебната година сме. Малко авторитетни лица биха застанали с името си зад партия, която през последната година изпадна в сериозна политическа изолация и има сериозни репутационни проблеми“.

По думите му ГЕРБ се опитват да използват институционалния авторитет на най-стария университет в България чрез неговия ректор, а не толкова с персоната Анастас Герджиков, а това би създало напрежение и в университета.

„Като че ли имаше и други варианти пред ГЕРБ. СУ не трябва да бъде използван да легитимира и лидер, който не смее сам да се включи в кампанията… Мисля, че на първия тур проф. Герджиков ще получи резултат, по-нисък от листата на ГЕРБ на парламентарните избори. Силно решение на ГЕРБ при избори 2 в 1 беше самият Борисов да се кандидатира или партийна фигура“, посочи политологът.

По думите на доц. Любенов риск пред кандидатурата на проф. Герджиков е слабата му разпознаваемост сред широката общественост. „Не трябва да смесваме академичната работа с политиката“, категоричен е той.

Според доц. Любенов „Продължаваме промяната“ (ПП) има шансове да спечели парламентарните избори.

„От това, което се вижда като данни, а и с оглед на некооперативната роля на ИТН, които вероятно ще продължават да се сриват електорално, изглежда, че следващото правителство ще бъде съставено от поне три партии. След като две са в тотална изолация – ГЕРБ и ДПС, ИТН не показват кооперативност, остават другите три – БСП, ПП и ДБ… В следващите години ще се намираме в ситуация на фрагментация на партийната система, която ще изисква висока коалиционна култура“, каза още политологът.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар