Политолози: От „протестът на „Възраждане“ е да натрупа точки“, до „съдържателен е“

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Протестът днес е по-скоро опит от една политическа формация „Възраждане“ да натрупа точки неизвестно за мен защо точно в този момент, защото нито мнозинството ще се разколебае, нито нови избори биха почукали на вратата. Това каза за bTV политологът Слави Василев.

По думите му Костадин Костадинов е опитен политик, който има усет и нюх за настроенията в обществото.

„Но смятам, че малко му се е завил свят и прекалено много си е повярвал, че момент, в който всички очакваме стабилност, правителство, бюджет и реформи българите биха се впуснали в това да подкрепят действия, които ще раздрусат властта“, отбеляза Слави Василев.

Според политолога протестът не може да се окачестви като представителен:

„Тъй като първо бяха достатъчно малко хора на площада и очевидно това не е представителна извадка. Българското население е скептично към ваксинацията, но не смятам, че има хора, които искат да бутат правителството заради зеления сертификат или заради желанието на премиера Петков да повиши ваксинацията без да я прави задължителна“.

Костадин действа постъпателно, каза политологът Стойчо Стойчев.

„Според мен не избира кампанийно поводите за такъв тип прояви. По-скоро малко по малко гради своята популярност, засега успешно. Успя да влезе в парламента. Предполагам, че ще продължава с такъв тип активности. Виждам го, че е много активен в момента в социалните медии и в традиционните медии. Ще разгръща все повече това влияние, защото говори на популистки настроените хора, хората, които са против ваксинацията, хората, които мислят по-конспиративно, подозират някакви заговори зад целия този процес.

За първи път от доста години насам виждам един автентичен протест, защото той се прави срещу конкретна политика, не по принцип срещу международното положение или срещу цялото правителство, защото не му харесва на някого, а конкретно не му харесва тази политика и хората, които не харесват тази политика излизат на площада и искат разговор с депутатите по тази тема. Едно добро поведение на протест“, заяви той.

 

 

 

„Доникъде няма да стигне едно общество, ако всеки си щурмува каквото си поиска. Самата идея, че протестът е щурм, е вредна. Щурмът е безсмислица, не е конструктивно. Съдържателно има основание за такъв протест, става дума за проблем, който е извън границите на България. И ние повтаряме като папагали от доста глупости, които виждаме на запад“. Това коментира пред БНР политологът Кънчо Стойчев.

Според него, ако управляващите започнат да налагат строги мерки, „за един месец са приключили“.

„В целия Запад се натрупаха лъжи… Сбърканото в цялата система и в света е, че на преден план се изкарват проблемите на здравеопазването, а не е ли обратното – здравеопазването да пази нас“, допълни политологът в предаването „Нещо повече“.

По думите му разпространението на подобен тип заболяване е статистически процес, „той е стохастичен – разпространява се по един и същи начин, смъртността е различна и зависи от състоянието на здравната система, а нашата система е зле“.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар