Полицаите бяха насъскани да прекършат протестите

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Служителите на МВР бяха насъскани да прекършат протестите от миналото лято, а Бойко Борисов е бил наясно със случващото се. Той подаде оставка заради предишни протести, които бяха окървавени, и искаше да избегне такъв развой на събитията. Това се случва чрез всяване на страх сред младите хора, които бяха в основата на демонстрациите, обяви съпредседателят на “Демократична България” Атанас Атанасов пред БНТ.

Генералът уточни, че е имало и провокатори, които извършиха безобразия, но никой от тях не е бил задържан. А това говори, че са били организирани от властта.

Парламентът може да направи така, че да се даде гласност, да осъди това поведение и да поиска да се потърси отговорност от виновните, смята той.

“Разбира се, ще операт пешкира дребните риби, а на основните виновници нищо няма да им се случи. Странно е да гледаш в парламента двама вътрешни министри – бивши полицаи, които не взеха думата. После в кулоарите казали нещо. Мястото беше от парламентарната трибуна, защото и двамата бяха отговорни за това, което се случваше на площада”, коментира Атанасов.

По думите на Атанасов има системен проблем в МВР, защото в България продължава да се говори за полицията като за репресивен орган.

“Няма пълно отърсване на полицейщината в системата на МВР. За да има промяна, трябва да се започне от обучението на полицаите. Според мен има големи пропуски в кадровата политика на МВР по време на управлението на ГЕРБ”, посочи Атанасов.

Депутатите са настояли за изслушването на Иван Гешев, защото прокуратурата е направила необходимото, за да прикрие тези безобразия. Гешев обаче отказа да се яви с аргумента, че се нарушава принципът за разделение на властите.

“Разделението ва властите означава относителна самостоятелност и взаимен контрол по Монтескьо. Парламентът иска информация за движението на делата”, обясни Атанас Атанасов.

ДБ все още не е взела решение как да гласува при актуализацията на бюджета – това ще стане по-късно днес, но Атанасов смята, че правителството на Борисов е заложило бомба при приемането на харчовете за тази година, защото е знаело, че си отива.

“При актуализацията на бюджета трябва да се уточни какви пари са нужни. Двете кризи, които застрашават България, освен политическата, са здравната и мигрантската. Държавата трябва да има готовност да ги посрещне”, каза той.

Според него шансове за правителство с третия мандат има.

“Ние от “Демократична България” сме готови за сериозни преговори, защото много е тежък моментът за държавата и трябва да се търси решение. Трябва да бъдат запазени определени граници, но решение трябва да се търси”, бе категоричен Атанас Атанасов.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар