Полицията в Брюксел арестува скандален гръцки евродепутат

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Гръцкият евродепутат Янис Лагос, бивш член на неонацистката партия “Златна зора”, бе задържан в Брюксел, след като имунитетът му беше свален от Европейския парламент. Докладчик по случая беше българският евродепутат Ангел Джамбазки.

Предстои съдът в Белгия да реши дали да го екстрадира.

Преди ареста гръцкият евродепутат обвини в профила си в социалните мрежи всички участвали в съдебния процес в умишлено политическо преследване срещу него.

В родината си Лагос има присъда от 13 години и 8 месеца затвор за ръководство на престъпна организация. Срещу него има международна заповед за арест, издадена от Гърция. Лагос е сред лидерите на “Златна зора”, осъдени през октомври в Атина след процес, продължил пет години и половина.

Той беше арестуван след убийството на антифашиста Павлос Фисас през септември 2013-та и прекара 18 месеца в предварителен арест. Впоследствие беше освободен под гаранция в очакване на процес, но през юли 2019-а получи имунитет след избора му за евродепутат. В Европарламента Лагос е независим.

Всички ръководители на партията “Златна зора”, която гръцкият съд определи като “престъпна организация”, излежават ефективни присъди над 10 години затвор. Засега в неизвестност е само бившият заместник-председател на партията, който се укрива в чужбина.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар