Полиция спря събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

Полиция спря събарянето на още един тютюнев склад в Пловдив

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полиция спря събарянето на пореден тютюнев склад в Пловдив. Спорният обект е масивно здание срещу Сточна гара, за което местната власт е издала две заповеди за събаряне поради опасност, предаде БНТ.

Вчера експертният съвет за опазване на наследството обяви сградата за културна ценност с категория „за сведение“. След възложена от прокуратурата проверка на събаряните тази седмица сгради в тютюневия град, полицията е спряла дейностите в зоната, което пречи на собствениците да предприемат плануваните действия.Собственикът на склада Пламен Моравенов обясни, че е планирал да демонтира само най-опасната част от сградата, с което да предотврати инциденти.


„Останалата част щеше да остане до установяване. Нито имаме преустройствен план, нито имаме намерение да строим каквото и да било. Важното е за града. Всички минаваме оттук, 50 хиляди автомобила се движат на ден. Възможности за укрепяне няма. Защото има и конструктивни документи“, обясни той.

Жителка на квартала до склада казва, че безопасността е на първо място.

„От 2013 година подавам жалби до всички възможни институции и съм решила ако това положение продължи ще пиша до европейските институции, за да може да предотвратя някаква катастрофа“, казва тя.

Архитект Петкана Бакалова, след чиято намеса стря събарянето на сградата преди години, напомни, че има йерархия на нормативните актове и единствено експерти, регистрирани по Закона за културното наследство имат компетентна оценка както за архитектурната стойност, така и за конструктивното състояние на такъв тип сгради.

„В момента, за съжаление, всеки инвеститор може да се снабди с конструктивно становище, че сградата е опасна“, коментира тя.

След като сградата бъде обявена за паметник на културата по Закона за културното наследство трябва да се направи протогкол и предписание за аварийно укрепване. Ако собственикът не го извърши, общината може да извърши укрепване за своя сметка и да изисква средствата или да наложи ипотека върху имота.

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар