Половината гърци “под ключ”: Пълният локдаун е в сила (снимки)

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От днес районът на гръцката столица Атина и цялата област Атика, където живее половината от 11-милионното население на Гърция, е под пълна карантина.

Остава в сила изискването гражданите да изпращат SMS при излизане от дома си, с който да регистрират целта на придвижването си.  Полицейски час от понеделник до петък ще е от 21:00 до 05:00 часа, а в събота и неделя вече започва от 18:00 часа.

Маските стават задължителни и на открито. Всички степени на образованието преминават на дистанционно обучение. 

Всички снимки ВИЖТЕ ТУК >>

Несъществените магазини от търговията на дребно са затворени, могат да работят само с онлайн поръчка и куриер. Магизините с цветя ще са отворени само в предстоящата събота и неделя, 13-14 февруари, поради Свети Валентин, като клиентът ще се уговаря предварително и тогава ще посещава магазина. Мярката е изключение, тъй като цветарите “предварително са поръчали тонове цветя поради специалния ден”.

Остават да работят хранителните магазини (супермаркети, хранителни магазини, пекарни и др.), аптеки, зоомагазини. Телекомуникационни магазини ще работят само за плащания на сметки, оптика и ушни устройства ще се пазаруват само с предварително записване.

Снимка: AP/БТА

Спират работа фризьорските и козметичните салони.

В леките автомобили и такситата се разрешава да има до двама пътници освен водача, като изключение се прави за непълнолетни деца и хора, които се нуждаят от помощ.

Снимка: AP/БТА

Фирмите, където е възможно, продължават да работят дистанционно, производствените компании прекратяват работа.

В болниците се допуска по 1 придружаващ човек на пациент. Операциите се ограничават до 80%, с изключение на онкологията, спешните случаи и специализираните болници. Не са разрешени посещения в домове за възрастни хора.

Снимка: AP/БТА

Църкви ще провеждат религиозните си служби без присъствие на хора. Погребения, сватба, кръщене са разрешени при максимум 9 души.

Мерките засега ще са в сила до края на месеца.

Гръцките ресторантьори и собственици на кафенета проведоха символични протести в Атина и други градове вчера, като поискаха повече държавна подкрепа за справяне с въздействието на пандемията COVID-19.

Снимка: AP/БТА

Източник: dir.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар