Половината от мангровите гори в света са застрашени от унищожение

Половината от мангровите гори в света са застрашени от унищожение

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Половината от мангровите екосистеми в света са изложени на риск от разрушаване в резултат на човешката дейност, повишаването на морското равнище и екстремните климатични условия, според най-новото проучване на международна природозащитна група, съобщава Ройтерс.

Ако не се вземат мерки, една четвърт от всички мангрови площи в света може да бъдат напълно потопени в океана в рамките на 50 години, като се очаква критично застрашените екосистеми в Индия, Шри Ланка и Малдивските острови да понесат най-тежкия удар, се казва в оценка на Международния съюз за защита на природата (IUCN), публикувана в сряда.

“Тази глобална оценка установи, че 50% от мангровите гори по света са изложени на риск от унищожение, а това е много повече от това, което очаквахме”, каза Маркос Валдерабано, който ръководи “Червения списък” на IUCN за оценка на заплахите за екосистемите.

Мангровите гори покриват около 15% от световното крайбрежие и играят жизненоважна екологична и икономическа роля, като филтрират водата и осигуряват места за размножаване на риби и други морски обитатели.

Освен че съхраняват около 11 милиарда тона въглерод, мангровите гори служат и като важен буфер, който предпазва крайбрежните общности от бури и наводнения.

Сингапур, който е изгубил почти всичките си крайбрежни мангрови местообитания в резултат на мащабна мелиорация на земя, понастоящем планира програма за възстановяване, която ще помогне за защита на ниско разположената му брегова линия от покачващото се морско равнище.

Базираният в Швейцария Международен съюз за защита на природата и природните ресурси събра повече от 250 експерти за провеждане на проучването и установи, че изменението на климата вече се отразява на пространственото разпределение на мангровите гори. В доклада се казва, че вредните промени в екосистемите се дължат и на широко разпространеното отклоняване на сладка вода за напояване.

Валдерабано поясни, че мангровите гори се нуждаят от помощ, за да се адаптират към изменението на климата и да станат по-устойчиви.

“Това ще бъде жизненоважно, ако искаме да предотвратим пълното изчезване на някои мангрови екосистеми”, каза той.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар