Половината от пеперудите във Великобритания са застрашени от изчезване

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Половината от видовете пеперуди, разпространени в Обединеното кралство, са застрашени от изчезване или близо до този статут, съобщи АФП, като се позовава на предупреждение на експерти.

Асоциацията за опазване на пеперудите съобщи, че четири вида от общо 62, на които е направено оценка, вече са изчезнали на регионално ниво. От останалите 58 вида, 24 са застрашени от изчезване, определени като застрашени или най-вероятно ще изчезнат от Великобритания. Още пет вида пеперуди са определени като почти застрашени от изчезване.След последния преглед през 2011 г,. ситуацията се е влошила. С петте нови вида, застрашени от изчезване, се отчита ръст от 26 на сто. Пеперудите от вида Lasiommata megera, все още са широко разпространени, но са изчезнали в обширни райони на Англия. Популацията на вида Erebia aethiops намалява в Шотландия.


Тези данни са „шокиращи“ според Ричард Фокс, научен ръководител на асоциацията. „Дори и преди тези оценки, британските пеперуди бяха сред най-застрашените в Европа“, каза той.

Сред причините за намаляването на броя на пеперудите е замърсяването с азот от селското стопанство и заради климатичните промени.

Добрата новина е, че някои от най-застрашените британски видове като Phengaris arion, който изчезна в страната през 1979 г., вече е възстановен, а пеперудите Fabriciana adippe вече не са критично застрашен вид благодарение на програмите за опазване на вида.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар