Половин година ще извозват опасните вещества от „Полимери“ – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

От днес започва извозването на химикал трихлоретан в девненския завод “Полимери”, предаде БГНЕС. 2600 тона от опасното вещество ще бъдат извозвани с цистерни в продължение на 6 месеца. Транспортирането с цистерни на опасния трихлоретан от “Полимери” до френски завод за утилизация започна тази сутрин. Според плановете месечно ще бъдат извозвани по 12 цистерни. Би трябвало цялото количество от над 2500 тона да бъде транспортирано за 6-7 месеца.

През февруари миналата година се наложи обезопасяване на резервоарите, където се съхранява трихлоретанът, заради сигнал за теч. Това обаче далеч не бе първият случай на проблем с веществото. Изтичането на трихлоретан във фалиралия завод “Полимери” беше регистрирано и в края на юни 2013 година. Тогава голямо количество от отровата излезе от цистерните и беше сформиран кризисен щаб. Заради неправилно съхранение на опасния химикал в амортизирана 40-годишна цистерна, в началото на януари 2014 г. в Девня бе обявено частично бедствено положение. През ноември същата година екип от експерти започна изготвянето на спешен план за обезопасяване на резервоарите, като отровното вещество трябваше да се прехвърли в съседен съд.

През лятото теренът на “Полимери” бе продаден на пловдивската фирма “Хъс”, която се занимава с производство на метал от скрап. Парите от сделката отиват за удовлетворяване на част от кредиторите, тъй като общата стойност на задълженията е над 20 млн. лева.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар