Половин милион коли без ”Гражданска отговорност”. ТОЛ системата ще следи и за застраховката

Бизнес, България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Автомобили - задръстване на Цариградско шосеНад 500 000 автомобила са движат у нас без задължителната застраховка “Гражданска отговорност“.
Това заяви Владимир Тодоров, председател на Асоциация на пострадалите при катастрофи, цитиран от “Фокус”.

Според него трябва много да се внимава, когато се дава възможност за сезонни застраховки за срок под една година, въпреки че за моторите и караваните това е добър вариант.

Според Тодоров при пътен инцидент пострадалите няма как да бъдат компенсирани и обезщетени, а от друга страна при този висок процент има опасност Европа да ни наложи проверки и граничен контрол. Най-лесният начин е не водачите да бъдат спирани и проверявани на пътя, а да се използва ТОЛ системата, която ще влезе след година”, обясни той.

Колите до 3,5 тона няма да плащат тол такса, за тях ще остане винетната система за време, която ще е електронна. колите над 3.5 тона ще плащат ТОЛ такса.

“Минавайки, системата автоматично ще може да проверява има ли или не застраховка. Надявам се това да се случи и да се повиши обхвата на застраховката – технически средства, наблюдение на регистрационния номер и контрол”, уточни Тодоров.

Той коментира още, че България е доста рискова държава за мотористите, тъй като липсва култура и толерантност.

В същото време отменената забрана за движение на ТИР-ове по републиканската пътна мрежа през лятото създава допълнителен риск от катастрофи, твърди Владимир Тодоров.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Вижте още
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар