Положителен ефект от мерките в страната, според Щаба – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Отчитаме изключително положителен ефект от въведените мерки. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов  на редовния брифинг на здравните власти относно разпространението на коронавируса у нас.

Страната ни е на 24 място по заболевамоест в Европейския съюз и на трето по смъртност. Враца, Русе и Варна са областите с най-висока заболеваемост. Забелязва се тенденция за намаляване на случаите в три области – Кърджали, Разград и Габрово.

Създадена е логистика и организация за доставката и поставянето на ваксината на Moderna, увери здравният министър. На сайта на здравното министерство ще бъде публикувана подробна информация и график за доставките и имунизацията.

Кукерският фестивал в Перник тази година ще бъде отменен, обяви доц. Ангел Кунчев. По-рано през деня кмета на града е провел среща със здравните власти, за да обсъдят как обичая да се проведе, без да се застрашава здравето на обществото.

“Очакваме средата на януари, когато ще отчетем данните от Нова година. Тогава ще са минали и 10 дни от началото на учебната година. Предстои в понеделник среша с образователния министър, на която детайлно да разгледаме възможностите за другите ученици”, обясни проф. Ангелов.

На брифинга изненадващо се появи премиерът Борисов, който пожела здраве за празника и отговори на въпросите, които президентът задочно му зададе през медиите.

“За радост имаме изключително компетентен щаб и мерките, които прилагаме, са най-меките и най-щадящи психиката на хората. А в същото време дадоха на огромна част от бизнеса да работи”, подчерта министър-председателят.

“На 7 декември 2020 Радев определя дата за избори – 28 март. Потвърди я на 19 декември. Тогава в болниците има 7000 души. Днес имаме 4262-ма в болници. Кой диктува на президента датата 28 март и кой, виждайки, че в момента ГЕРБ е първа политическа сила, желанието да ги отлага. Много нечистоплътно е да искаш от здравните власти да ти датат прогноза”, смята Борисов и подчерта, че ГЕРБ се готви за избори.

Премиерът изрази надежда скоро и бързо да бъдат ваксинирани голям брой хора. Той подчерта, че в България ще  пристигне и ваксината на Moderna, която беше одобрена от Европейската агенция по лекарства.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар