Война

Полски наемници изчезнаха в Украйна: Няма връзка с два батальона от ЧВК

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Военно съоръжение край Павлоград в Днепропетровска област на Украйна, беше ударено, след като там пристигнаха полски наемници. Историята се повтори, нещо подобно се случи през март край град Яворов.

Тогава руските въздушно-космически сили атакуваха военен полигон в района на Лвов – и сто и осемдесет чуждестранни наемници трябваше да се разделят с живота.

Този път поляците са спрели да дават връзка. След ракетни удари с високоточно оръжие два батальона бойци от частна военна компания (ЧВК) са пропаднали в земята, пише в. „Военное дело“, позовавайки се на информация от интернет портала Avia.pro. Няма официални изявления за ликвидирането на части и броя на загиналите, така че данните не са надеждно потвърдени.

Военният експерт, полковник от запаса Виктор Литовкин обясни, че има разлика между понятията „наемник“ и „служител на частна военна компания“:

– Наемник е физическо лице, частно лице, което е сключило договор с някаква организация за участие във военни действия. И ако това е цяла група, тогава това вече е „малко предприятие“. Но във всеки случай това е легитимна цел за нашите военни. Така че нека дойдат – имаме достатъчно място да ги погребем.

В ЧВК могат да участват представители на всяка държава и всяка националност. Всичко започна с американския „Blackwater“, който тогава се наричаше „Xe Services“, а сега е преименувана на „Academi“.

Частни военни компании сега съществуват в много страни, това не е изненадващо. Важно е този ЧВК да не представлява самата Полша като член на НАТО. Всяка ЧВК се създава, за да направи „уплътнение“, което отделя компанията от държавата.

„СП“: – Намирането на поляци в Западна Украйна не е изненадващо. Но сега техните следи бяха открити – и веднага изгубени …

– Дошли са, значи искат да подушат барут – това и получават. Нищо особено, същото се случи и с британците Шон Пайнър и Андрю Хил, които в случая дори положиха клетва и подписаха договор с въоръжените сили на Украйна и почти получиха украински паспорти. „Уелкъм“ както казват англичаните…

Първият, който съобщи за предполагаемата поява на два батальона полски воини, беше руският военен кореспондент Евгений Поддубни. Случи се преди няколко дни. И така, още на следващия ден стана известно, че предполагаемото им разполагане е било подложено на мощна ракетна атака. И така, тази връзка с „крилатите хусари“ беше прекъсната.

Повтарям, че няма официални изявления за смъртта на полски наемници и едва ли ще има. Има само неофициална информация за военна техника, артилерия, бойни бронирани машини. А дали са унищожени два батальона или два взвода – за това е трудно да се говори. Във всеки случай се съобщава, че придвижванията на наемниците се „следят активно“.

Преди месец и половина беше съобщено, че до три дузини наемници от полска частна военна компания са били унищожени от ракетна атака на руското Министерство на отбраната, но не в Днепропетровск, а в Харковска област.

Това съобщи на брифинг на 15 април официалният представител на руското министерство на отбраната Игор Конашенков, както и поразяването на стотици други военни съоръжения на Украйна, командни пунктове, огневи позиции на украинската артилерия, както и силни точки и зони на концентрация на жива сила.

Генерал-майор от ФСБ от резерва Александър Михайлов припомня, че политиката на настоящите полски власти се основава на абсолютна конфронтация с Русия:

– Следователно политическото ръководство на Полша ще подкрепя всякакви полутерористични, полугангстерски организации, които се появят на територията на Украйна, за да се борят срещу Русия. Недружелюбната политика на Полша като цяло не е обещаваща за самата страна.

Вярвам, че това е истинска история и човек трябва да бъде подготвен за такова нещо. Но ЧВК са наемници, те не са обхванати от Женевската конвенция за третиране на военнопленници от 1929 г. Затова нека сами решават бъдещата си съдба – нашите военни участници в спецоперацията и опълченците от ДНР и ЛНР едва ли ще се церемонят с тях.

„СП“: – Какво могат да правят поляците в зоната на военни действия или близо до нея, да обслужват военна техника като специалисти? Съобщава се, че във всеки батальон имат по четири противотанкови оръдия Rapira, бронетранспортьори и американски бронеавтомобили. Телеграм каналът „Wargonzo“ твърди, че полските пехотинци се подготвят за по-нататъшно прехвърляне към Авдеевския котел.

– ЧВК не са технически специалисти. Това са основно полуохранителни, полупехотни части. Тяхната задача е да участват във военни действия като пушечно месо …

Независимият полски политолог Конрад Ренкас обаче смята, че оборудването и оръжията, изпратени насипно до властите в Киев, „няма да стрелят сами“, което означава, че полските граждани отдавна участват във военни действия в Украйна. И според него това не са романтични доброволци, а наемници. Но те бяха изпратени там по заповед на високопоставени военни. Според политолога участието на чужденци в конфликта само ще расте.

Следственият комитет на Русия вече е образувал стотици наказателни дела срещу наемници, участващи във военни действия на страната на Украйна. Те идват от САЩ, Великобритания, Норвегия, Канада, Грузия и други страни.

По някаква причина в Украйна има много наемници от Грузия – има буквално стотици от тях. Грузинците се ръководят от бившия министър на отбраната на Грузия Иракли Окруашвили.

Георги Барамидзе, бивш вицепремиер и бивш председател на грузинския парламент, също се бие в редиците на грузински наемници. Част от грузинските наемници бяха близо до Киев и станаха „известни“ с кървав тормоз над ранени руснаци. Част – близо до Харков. „Кървавите грузинци“ може да са нещо като заградотряд там.

Но поляците ги няма никъде. Въпреки че чуваме много за тях. Така затворниците, взети в Мариупол в завод Азовстал, припомниха, че поляците биха искали да се обръщат към тях с думата „пан“.

Общо, според началника на главния оперативен отдел на Генералния щаб на руските въоръжени сили Сергей Рудской, в Украйна действат над 6500 чуждестранни наемници. Украинският президент Владимир Зеленски се надяваше, че ще има повече.

В самото начало той уверено декларира около 16 000 чуждестранни наемници.

Чуждестранната военна помощ само пречи на разрешаването на кризата в Украйна. Страната е под външен контрол, както и Полша, между другото.

При нормални обстоятелства украинската армия трябваше отдавна да капитулира, както се случи едно време в Ирак. Ако не поради здрав разум, то поради липса на доставки. Но в Киев се ръководят не от разума, а от заповедите на Запада. Плюс – почти неограничени военни ресурси.

Русия трябва да се изправи срещу целия западен свят. Украйна и украинците са само консумативи в тази необявена хибридна война на Запада. Но този разходен материал свършва, трябва да хвърлим други чипове в огъня на конфликта.

В Украйна – имаше време – те мрънкаха, че доставките на чуждо производство не достигат до пряката зона на военни действия, оставайки в западната част на страната. Изглежда, че нещо се е променило с това.

Сега вероятно поляците се заблуждават успешно, както някога направиха с германците, на които бяха обещани големи имения на Волга, в района на Сталинград. Но в най-добрия случай получиха само два квадратни метра земя, ако не и по-малко, тъй като е малко тясно да лежиш в масови гробове.

Превод: СМ

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар