Полша забранява на руски дипломати да пътуват извън столицата, Москва плаши с ответни мерки

Полша забранява на руски дипломати да пътуват извън столицата, Москва плаши с ответни мерки

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полша ще ограничи свободата на придвижване на руски дипломати на територията си заради водената от Москва според Варшава хибридна война срещу Европейския съюз, каза днес външният министър Радослав Шикорски, цитиран от Ройтерс.

Дипломатите ще могат да се придвижват само в района на столицата.

Отношенията между Полша и Русия рязко се влошиха след нахлуването на Русия в съседна Украйна през 2022 г. Варшава също така обвини Москва в шпионаж и подривни действия.

“Това са национални решения, но ние имаме доказателства, че руската държава е дала зелена светлина за извършването на саботажи и в нашата държава. Надяваме се, че Руската федерация ще разгледа това като много сериозно предупреждение”, каза Шикорски пред журналисти в Брюксел, предава БТА.

Руското посолство във Варшава съобщи, че все още не може да коментира по въпроса, тъй като не е получило официална информация относно мерките.

Шикорски заяви, че посолството ще получи нота по въпроса и че ограниченията ще засегнат всички служители на посолството и консулствата, с изключение на посланика. На дипломатите ще бъде разрешено да пътуват само в провинциите, в които са разпределени.

Русия ще въведе ответни мерки на решението на Полша да ограничи придвижването на руски дипломати на нейна територия, така че “русофобската полска върхушка силно да съжалява”, реагира говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

“Подробностите все още не са известни. Министерството на външните работи на Полша оповести нота с подробности за решението. Когато го получим, проучим и приемем ответните мерки, пропитата от русофобия полска върхушка силно ще съжалява за предприетите поредни антируски стъпки”, каза Захарова.


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар