Полша и Словакия получиха ПВО Пейтриът от САЩ след инциденти като този с дрона в Тюленово – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

България да поиска от натовските си партньори системи за противовъздушна отбрана Пейтриът след намирането на дрон камикадзе край Тюленово, призова бившият министър на отбраната Велизар Шаламанов.

“При подобен инцидент в Полша, веднага страната получи комплекси “Пейтриът”. Същото стана и със Словакия. В Румъния има голямо количество безпилотни самолети разузнавачи, бойни изтребители. Те също имат системи “Патриот”. Засилва се отбранителната способност, а в България се пропуска възможностите вече година и половина да поиска разполагането на системи за противовъздушна обрана, за по-добро въздушно и морско наблюдение”, каза ексминистърът в студиото на “Тази сутрин” по бТВ. Ние сме съюзници с Украйна, призна той. 


Хората в Тюленово бяха под напрежение половин денонощие заради мината за минохвъргачка, която бе прикрепена към дрона, коментира водещият Златимир Йочев. 

“Представете си провокация, при която Русия реши да извърши провокация и с дрон с украински означения удари обект с третостепенно значение в България! Как ще реагират парламента и правителството, населението, което ходи на всемирни събори в подкрепа на Русия? Ние сме уязвима страна и трябва да сме по-сериозни по отношение на тези уязвимости”, подчерта Шаламанов. 

Според него няма аргументи за искане на оставката на министър Тодор Тагарев.

“Войната се ожесточава. Когато Украйна получи самолетите, ще настъпи период на унищожаване на руското ПВО и на голяма част от корабите. Това ще доведе до голяма ескалация на войната по Черноморието”, пророкува той.

“Ликвидирането на боеприпаса е добра новина, но ме смущава твърдението, че много трудно може да бъде разбрано какъв вид е дрона и откъде е изстрелян. Не би трябвало да е такъв проблем, тъй като една от целите на всяко военно разузнаване е да познава въоръжението и техниката на съседите и да може по косвени белези да определя произхода на нещо, което е дошло на наша територия, независимо по какъв начин”, заяви бившият министър. 

“Най-вероятно е дошъл заради водните течения, след като е бил деактивиран, но при нарастването на напрежението в Черно море не бих изключил и провокации. Затова трябва да имаме надеждна процедура за действие и за комуникация, защото видяхме, че от един 82-милиметров боеприпас се задейства парламента”, добави той.

“Направи ми впечатление, че сапьорите не бяха със защитни облекла. Трябва да мислим за здравето и за живота на хората, които обезвреждат взривните вещества и затова е нужно да са добре екипирани”, коментира пък военният експерт ген. Съби Събев.

“Прекалено голям медиен шум и политическа истерия има по отношение за един дрон с един 82-милиметров боеприпас, който не е предизвикал нищо”, добави той.

Генералът припомни, че по време на косовската криза имаше много отломки от ракети, които падаха на българска територия и винаги действаше “Гражданска защита”. “Заблудена ракета разруши и сграда в Горна баня. Беше назначена тогава комисия, която да разследва случая. Много е важно и сега да се изясни, за да няма следващи инциденти”, подчерта той.

“Трябва да е ясно, че при тази агресивна война, която Русия води с Украйна, дронният компонент в нея се разширява. Производството на безпилотни самолети в атакуваната страна е нараснало стократно спрямо през миналата година. Понеже украинците нямат тези средства да отговарят на тези ракетни удари, използват всички възможности. Този дрон, който долетя до Тюленово, е за разузнаване, но е превърнат в камикадзе”, заяви Събев. 

“Най-вероятно ще се установи какъв е дрона, но какво значение има дали е руски или украински, като е изхвърлен на нашия бряг?”, попита той.

Източник: inews.bg


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар