Полша и Украйна обмислят да пуснат тръбопровод за растителни масла

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Министърът на селското стопанство и развитието на селските райони на Полша Хенрик Ковалчик и на инфраструктурата Анджей Адамчик ще сключат меморандум за разбирателство с украинските министерства на аграрната политика и прехраната и на инфраструктурата за разработването на проекта за трансграничен тръбопровод за транспортиране на растителни масла от Украйна до полското пристанище Гданск, съобщи в. “Жечпосполита”, на който се позова БТА.

Двете страни ще сформират работна група, която ще предостави за одобрение възможните варианти за мястото на изпълнение на проекта. Става дума най-вече за евентуалните маршрути на тръбопровода.

Работната група ще представи и информация за възможни ориентировъчни технически параметри, разходи и условия за изпълнени, в частност предложеното трасе за полагане на тръбопровода.

Меморандумът ще бъде сключен за три години, с автоматично подновяване за следващи тригодишни периоди. Той може да бъде разтрогнат, но не по-късно от шест месеца преди края на поредния период.

Меморандумът няма да бъде международно споразумение по смисъла на международното публично право.

“Руската инвазия в Украйна и блокирането на морските й пристанища наложиха търсенето на нови маршрути за транспортирането на украински продоволствени стоки”, се посочва в комюнике на Канцеларията на полския премиер.

Украйна е важен производител и износител на зърнени храни и растителни масла и до началото на войната 90 на сто от тези продукти са били изнасяни през черноморските пристанища, според комюникето.

Източник/ци: gong.bg, dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар