Полша масово реже финансовата помощ за бежанците

Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Приблизително 700 граждани на Украйна, които са нарушили правилата за напускане на Полша, загубиха финансова помощ от съседна държава

Това съобщава профилният портал InPoland.

Освен това всички получени плащания ще трябва да бъдат върнати с лихва, ако не бъде декларирано отсъствие от страната за месец и повече. Този въпрос е под контрола на Администрацията за социално осигуряване (ZUS) чрез системата на Гранична охрана.

Как да се избегне наказанието?

Ако трябва да напуснете Полша за кратък период от време, трябва да информирате ZUS за вашето пътуване предварително, за предпочитане по електронен път чрез платформата PUE ZUS.

Припомняме, че говорим за финансова помощ по програмата „500+“ или „Семеен попечителски капитал“, за която могат да кандидатстват украинските бежанци.

Украинските бежанци, които получават храна и хигиенни продукти безплатно на местоживеенето си, също могат да бъдат лишени от правото да получат хуманитарна субсидия в размер на 5000 крони (приблизително 200 евро).

Подобна информация съдържа изменение на закона „lex Ukrajina“, който урежда правилата за приемане на украински бежанци в Чешката република. Наред с други изменения, собствениците на жилища, които са заселили украинци безплатно, вече ще получават „солидарни субсидии“, дори ако самите бежанци плащат за газ и ток.

Бежанците от Украйна имат право да получат помощ в размер на 5 хиляди крони за покриване на основните разходи. Парите се плащат за месеца, за който са получили виза за защита. Помощта може да се изплаща за още 5 месеца, ако бежанецът потвърди липсата на други източници на доходи.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментараloading...
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар