Полша отказа да заспи! Иска да остане в ЕС

България, Свят
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Хиляди поляци се събраха тази вечер в центъра на Варшава в подкрепа на членството на страната в Европейския съюз и на протест срещу решението на Конституционния съд да не признава примата на част от законите и решенията на съда на съюза на полска територия.

Външното министерство коментира в събота, че Полша продължава да уважава законодателството на Европейския съюз, а решението на съдиите означава, че са неприемливи „форми на интерпретирането или прилагането му, когато нарушава Конституцията“.

Агенция „Ройтерс“ нарича случилото се „екзистенциална криза за съюза“, а Франция и Германия направиха съвместно изявление, че Полша има правно и морално задължение да следва напълно и безусловно правилата на Европейския съюз.

Полският конституционен съд постанови на 7 октомври, че няколко членове от Договорите на ЕС не съответстват на полската Конституция, което поставя под въпрос примата на правото на Европейския съюз над националното законодателство.

 

 

Решението на Конституционния съд на Полша относно примата на Конституцията на страната над правото на ЕС стана повод критиците на управляващите да твърдят, че поставянето под въпрос на тежестта на европейското право поставя под въпрос бъдещето на Полша в Европейския съюз и стабилността на самия блок.

 

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар