Полша: Светът ще отговори, решително на евентуална ядрена атака срещу Украйна – Свят

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Светът ще отговори, решително на 
евентуална ядрена атака срещу Украйна
, с каквато заплашва Русия. Това заяви пред полското радио Ер Ем Еф Еф Ем министърът на външните работи на Полша 
Збигнев Рау.

Той каза това в отговор на въпрос
 каква би била реакцията на НАТО,
 ако Русия нанесе ядрен удар по Украйна. По думите на полския външен министър в такава ситуация отговорът на НАТО ще бъде вероятно такъв, какъвто го е описал шефът на Съвета за национална сигурност на САЩ Джек Съливан, тоест конвенционална намеса на украинска територия.Журналистът попита Рау дали това означава навлизане на сили на НАТО в Украйна и дали Съливан е имал предвид именно това. Полският външен министър отговори: „Това не може да се изключи, но трябва да се отбележи, че то не е задължително, защото може да се използва конвенционално оръжие, най-малкото чрез авиация или изстрелване на съответните ракети и не непременно от украинска територия.“


В интервюто Збигнев Рау се изказа критично по адрес на публикацията в Twitter на
 Радослав Шикорски,
 в която бившият полски външен министър намеква, че зад атаката срещу руските газопроводи под Балтийско море стоят САЩ. Според Рау това твърдение вреди на Полша и е от полза за Русия.

По повод бягащите от мобилизацията в Русия Рау посочи, че Полша занапред няма да издава туристически визи на такива руски граждани. Но това правило ще  има два вида изключения – първо, по хуманитарни причини, и второ, ако някой руснак докаже документално, че се се изказвал публично срещу режима в Москва и особено агресията срещу Украйна, поясни Збигнев Рау.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар