Полша спря безплатните доставки на гориво за Украйна

Полша спря безплатните доставки на гориво за Украйна

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полша прекрати безплатните доставки на гориво за Украйна, заяви полският министър на климата и околната среда Анна Москва пред BiznesAlert.

„В началото на войната и след бомбардировките на рафинериите изпращахме гориво безплатно. Сега търговските доставки от най-голямата полска рафинираща компания Orlen изискват много логистични усилия“, каза тя.„Обикновено тези доставки се извършват по тръбопроводи, така че трябваше да стартираме други канали за доставка. Непрекъснато ги прилагаме, като приоритетно се стремим да осигурим снабдяването на полския пазар“, добави министърът. „Горивните компании в Украйна се справят добре. Нашите доставки са отговор на кризисната ситуация, но този сектор е добре организиран, няма пазарен потенциал“, посочи тя.


Миналата седмица украинските власти преустановиха държавното регулиране на цените на горивата, за да наситят пазара на фона на нарастващия недостиг на бензин и дизел. Както съобщават украинските медии, в страната има остър недостиг на горива по бензиностанциите, шофьорите са принудени да стоят на опашки с часове по бензиностанциите, а бензиностанциите ограничават обема на продажбите на бензин и дизел за един автомобил. Украинските медии отбелязват, че причините за недостига може да са свързани с повреди в инфраструктурата и срив в нефтопреработвателната промишленост, съобщи ТАСС.

Миналата седмица президентът Владимир Зеленски заяви, че по време на телефонен разговор с френския лидер Еманюел Макрон е повдигнал въпроса за доставките на гориво за Украйна наред с други теми. Зеленски също така обсъди възможни доставки на гориво с ръководството на Обединените арабски емирства.

Темата е била обсъдена и по време на телефонен разговор на украинския президент с британския премиер Борис Джонсън. „Говорихме за засилване на отбранителната подкрепа за Украйна, за активизиране на работата по гаранциите за сигурност, за доставките на гориво за Украйна. Трябва заедно да предотвратим продоволствена криза и да деблокираме пристанищата на Украйна“, написа Зеленски в Twitter.

Източник: dir.bg

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар