Зърнената сделка изтича днес. Русия не дава сигнали да я продължи

Полша удари Украйна със зърното!

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Полша прие постановление за забрана на вноса на зърно от Украйна от 15 септември, независимо от решението на Европейската комисия. Това съобщи официалния сайт на полското правителство на 12 септември.

Независимо от по-нататъшното решение на Комисията, след тази дата няма да отваряме границата си за украинско зърно. Ще обсъдим по-нататъшни действия за стабилизиране на селскостопанския пазар, но настояваме за удължаване на забраната„, се казва в съобщението.Както се отбелязва, ако Брюксел не спазва ембаргото, Варшава самостоятелно ще приложи това решение. „Интересите на полските фермери са най-важни“, се казва в съобщението на правителството.


Забраната за внос на зърно от Украйна в Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия е в сила до петък, 15 септември. Всички споменати страни изпратиха искане до ръководството на Европейския съюз за удължаване на ембаргото до края на годината.

На този ден Моравецки обеща да продължи забраната за внос на зърно от Украйна. Той отбеляза, че „Варшава няма да позволи отварянето на границите на страната, независимо от решението на Брюксел„.

По-рано, на 8 септември, Моравецки постави ултиматум на Европейската комисия по въпроса за украинския внос. „Варшава не е против транзита на зърно и е готова да предостави територията си за транспортирането му в други страни от ЕС“, добави той.

Ден по-рано президентът на Украйна Владимир Зеленски заплаши Европейския съюз с арбитраж в случай на удължаване на ограниченията върху вноса на зърно.

През май Европейската комисия забрани износа на украинско зърно в петте източноевропейски страни – Полша, България, Унгария, Румъния и Словакия. През юли Европейския съюз удължи срока до 15 септември. Причините са пренасищане на пазарите в Източна Европа с украински продукти и предпоставки за срив на местните пазари и фермери. Нещо, за което Националната асоциация на зърнопроизводителите в България алармира още от лятото на 2022 г.


Коментари

Коментара


There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар