Помагат ли смарт часовниците на потребителите?

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Huawei проведе глобално изследване сред потребителите на смарт часовници в Европа. Проучването установява каква роля играят устройствата за потребителите си и подобряват ли начина им на живот.

Проучването изследва здравната осведоменост, нагласи и поведение. Общо за Европа, то разкрива сравнително ограничени познания на потребителите за това какво представлява добро здраве и подчертава неизползвания потенциал на интелигентните здравни технологии.

Едва 50% от европейските граждани са доволни от физическата си форма, но 91% искат да подобрят поне един, свързан със здравето, аспект от начина си на живот.

Повечето потребители на смарт часовници – 88% смятат, че тяхното устройство може да помогне за подобряване на физическото им здраве; 87% са въвели поне един нов здравословен навик в резултат на предоставените от него данни.

Психичното здраве се очертава като основно притеснение на потребителите, като сънят и стресът са посочени като два от основните проблеми; но информираността за важни здравни показатели е силно ограничена.

Над половината (54%) от европейците не се подлагат на редовни профилактични медицински прегледи; 63% от потребителите на смарт часовник са посетили лекар, след като са получили необичайни резултати от устройството си.


Снимка: Huawei

Европейското здравно проучване на Huawei за 2023 г. е проведено от Ipsos и дава ценна представа за нагласите и поведението на европейските граждани по отношение на грижата за здравето. То разкрива още нереализираният в това отношение потенциал на смарт часовниците във време, когато превантивните грижи и демократизирането на здравната информация са по-важни от всякога.

Психичното и физическото здраве са основен приоритет за отделните хора и обществото като цяло“, отбелязва Уилям Тиан, президент за Европа на Huawei Consumer Business Group. “Поставихме си за цел да намерим отговори на въпросите дали европейските граждани активно дават приоритет на личното си здраве и дали разпознават ключовите показатели, които са от решаващо значение за цялостното им благосъстояние. Освен това се опитахме да разберем дали потребителите на смарт часовници показват по-голяма здравна осведоменост и по-здравословни навици в сравнение с тези, които не използват смарт устройствата. Нашето изследване разкри някои обезпокоителни резултати, като същевременно недвусмислено демонстрира трансформиращото влияние на фокусирания върху здравето смарт часовник.

Ето резюме на някои от основните инсайти, получени от проучването:


Снимка: Huawei

  • Не съм доволен от здравето си

Европейският интерес към грижата за здравето е висок, с еднакъв акцент върху психичното и физическото здраве сред анкетираните (>83% срещу >82%). Въпреки това цялостното удовлетворение може да се окачестви като средно, като само половината от участниците отбелязват, че са доволни от общото си здраве.

Сред изразените притеснения на хората са физическата форма (24%), мобилността (26%), намалените нива на енергия (29%) и наднорменото тегло или затлъстяването (46%). В заключение, проучването явно показва както необходимостта, така и желанието за подобряване на здравето.

  • Добри намерения…незадоволителни резултати

91% от анкетираните изразяват желание да променят поне един аспект от здравословния си начин на живот, като всеки от тях се стреми да подобри средно близо четири (3,9) здравословни навика.

За голяма част от участниците в проучването, намаляването на стреса е основен приоритет (43% от анкетираните), следвано от поддържането на правилното тегло (40%), здравословното хранене (35%), осигуряването на адекватен сън (35%) и ежедневни упражнения (34%). Въпреки тези цели, 72% от европейските граждани признават, че имат нужда от допълнителна мотивация или често губят желание да се придържат към навиците за здравословен начин на живот.

  • Недостигът на знания пречи на прогреса

Според събраните данни, знанията за важните здравни показатели са силно ограничени (като повечето цитирани показатели от респондентите изобщо не са реални здравни метрики, а по-скоро дейности като “пиене на повече вода”). Остава много ниско и осъзнаването на това какви трябва да бъдат правилните “резултати” за определени жизненоважни здравни показатели за всеки индивид.

Това показва значителна липса на знания по отношение на показателите, оказващи влияние върху здравето. Въпреки това, възможността за достъп до персонализирани здравни резултати пряко влияе върху по-задълбоченото разбиране на здравето – потребителите, използващи смарт часовници в Европа, са средно с 51% по-склонни да следят целевите измервания за всички ключови показатели.

Множество показатели, малки навици, големи промени

Постоянното проследяване на различните здравни показатели помага за развитието на навици и промяна на поведението.

Данните от изследването показват влиянието, което смарт часовниците могат да окажат в това отношение:

  • Средно за потребителите, които използват смарт часовници в Европа, е налице 51% по-голяма вероятност да са наясно с точните целеви измервания за всички основни здравни показатели в сравнение с тези, които не използват тези устройства. Също така вероятността те да са запознати с измерването на телесните мазнини е по-голяма със 75%, а вероятността да са наясно каква е дневната им цел за прием на калории стига до 71%.
  • Потребителите, използващи смарт часовници, проверяват основните си здравни показатели два пъти по-често. Те следят почти три пъти по-често сърдечната честота, насищането с кислород в кръвта и изгорените калории (съответно 2.8x, 2.7x и 2.6x). Сред ежедневно проследяваните метрики преобладава физическата активност, измерена чрез стъпки, като почти половината от всички потребители следят стъпките си ежедневно – важен фактор за подобряване на здравето.
  • Потребителите, които използват смарт часовници, приемат с повишено внимание здравните известия от своите устройства, като над 74% търсят съвет, когато получат предупреждение за необичайни здравни показатели. Това кара 63% да направят консултация със своя лекар.
  • Освен това, впечатляващите 87% от потребителите, използващи смарт часовници, променят здравословното си поведение въз основа на информацията от устройството си, средно две промени на потребител. Това ново поведение включва по-чести упражнения (47%), по-голяма продължителност на упражненията (41%), подобрени навици на сън (39%) и корекции в диетата (28%).
  • Категорично, потребителите, използващи смарт часовници, са на мнение, че с устройството си постигат огромни положителни резултати, като 88% са съгласни, че то може да помогне за подобряване на физическото им здраве; 86% за общото им качество на живот; и 76% за психичното им здраве.


Снимка: Huawei

Леснодостъпни здравни показатели, благодарение на три Huawei Health лаборатории

Huawei има десетгодишен опит в разработването на водещо в света портфолио от носими устройства по отношение на хардуера, софтуера и услугите. Постоянният ангажимент към научните изследвания и иновациите в областта на здравните и фитнес технологии позволява на компанията да разработва модерни и точни интелигентни сензори.

От 2016 година насам в света са създадени три здравни лаборатории на компанията – в Сиан и Сонгшан Лейкс в Китай, и тази година в Хелзинки, Финландия, скоро след премиерата на най-новата серия Huawei Watch GT 4, която предложи на европейския и българския пазар множество различни дизайни за дамите и кавалерите. Финландската здравна лаборатория разполага с мултидисциплинарен научноизследователски екип, състоящ се от 6 докторанти и 20 експерти в 5 основни области – физиология, изкуствен интелект, машинно обучение, тестване на софтуер и софтуерно инженерство – в 7 страни от ЕС, така че всяка област на спорта и здравните изследвания да е на нивото на съвременните световни стандарти.

Цялото изследване за ролята на смарт часовниците може да намерите тук >>>


Снимка: Huawei

Съдържание на:
Huawei

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар