Помилване за Иванчева?! Тогава и за всички майки-затворнички!

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

През изтеклите дни различни медии неспирно показват как осъдената на 6 години затвор бивша кметица на „Младост” Десислава Иванчева влиза в пандиза. Популисти  веднага завладяха ефира с призиви тя да бъде помилвана. На какво основание?!

Няма да коментирам юридическия казус, за да не поощрявам и без това върлуващото незаконосъобразно хулене на съда. Решенията на магистратите трябва да се уважават и е така във всяка правова държава.

Като майка съчувствам на затворничката Иванчева, предполагам, че всяка нормална жена изпитва такава съпричастност.

Но… скромно ще си позволя да предложа: ако Иванчева бъде помилвана защото е майка на невръстно дете, то нека тази мярка да бъде приложена и за всички други затворнички-майки.

Иначе е напълно необоснован воят, който определени кръгове у нас надават в нейна подкрепа.

Припомням, че ВКС се произнесе по съществуващите факти така:

Върховният съд „изменява“ въззивната присъда на Апелативния специализиран наказателен съд, като намалява наложените наказания на Иванчева, Петрова и Дюлгеров, както следва:

Наказанието на Десислава Иванчева се намалява от 8 на 6 г. лишаване от свобода, глобата от 15 000 лв. става 12 000 лв.Тя няма да може да заема държавна или общинска служба, свързана с властнически правомощия и я лишава от правото да упражнява професия и дейност в държавни и общински институции, учреждения и предприятия за по 8 г., а не както постанови АСНС – за 10 г.

Присъдата на Биляна Петрова е намалена от 7 г. на 5 г., ще трябва да плати глоба от 10 000 лв., а не 12 000 лв., и за по 7 г. няма да може да работи на висок пост в държавна или общинска служба. Първоначално Петрова бе осъдена да не прави това за 9 г. ВКС определя и първоначален общ режим за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

На подсъдимия Петко Дюлгеров се определя затвор от 4 г., вместо досегашните 6 г., глобата от 10 000 лв. е намалена на 8000 лв., а лишаването от права по чл.36, т.6 и т.7 от Наказателния кодекс (за заемане на управленски длъжности) от по 8 г. се намалява на по 6 г. Съдът му определя първоначален общ режим на изтърпяване на наказанието.

Решението на ВКС е окончателно.

Всичко останало е прах във вятъра.

Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар