Бойко Борисов Поп

Поповете целуваха Бойко, сега реват от промишления ток, който ГЕРБ завеща на църкви и манастири

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Манастирски камбани бият на умряло заради цените на тока. Пореден пострадал се оказа Рилската обител. Дядо Евлогий изплака, че платили 28 хил. лева за ток и минали на студен режим.

Лошо. Преди това изплакаха монахини от манастира „Рождество на Свето Богородица“ в Кабиле, Ямболско. Тяхната „присъда“ е 6000 лв. за декември 2021 г.

Още през 2015 г. от „Преображенския манастир“ повдигнали пред управляващите въпроса за нелогичното плащане от манастирите на промишлен ток – двойно по-скъп. МС обаче отсвирил проблема.

Припомняме на Светия синод и уважаемите игумени на манастири изявление на Бойко Борисов от февруари 2021 г.: „Българските граждани могат да се гордеят с манастирите в страната, чието възстановяване и обновяване не спира“.

Говори ги такива, докато обикаля църкви и манастири в Пернишко. Тогавашният премиер много обича да целува ръце на владици и икони, демонстрирайки набожност.

Но тя е фалшива, защото действията му нерядко погазват някои от Десетте Божи заповеди. (Не изговаряй напразно Името на Господа твоя Бог; защото Господ няма да счита безгрешен онзи, който изговаря напразно Името Му.

Не прелюбодействувай. Не кради. Не пожелавай къщата на ближния си, не пожелавай жената на ближния си, нито слугата му, нито слугинята му, нито вола му, нито осела му, нито какво да е нещо, което е на ближния ти.)В Гигинския манастир „Св. св. Безсребърници и Чудотворци Козма и Дамян“ Борисов се изпъчва, колко много помогнал за възстановяването. Само че този манастир е издигнат от руините с пари на банкера Цветан Василев. Днес ктиторския портрет на Василев в обителта е замазан… С чужда пита помен прави Борисов…

Реалността е съвсем друга. Борисов обикаля манастирите, за да печели игумените за целите на ГЕРБ и своите собствени, разчитайки на влиянието им сред миряните. Парадираше с раздадени пари, но това са парите на българските данъкоплатци. Не негови! Тази подла манипулация трябва да спре веднъж завинаги!

Истинска е доброволната помощ, която, според възможностите си, дават християни, мюсюлмани, евреи и пр. за храмове в градове и села. Това е доброволчество от сърце и душа, в името на вярата.

Турхут Исмаил, например, е помогнал за реставрирането на 12 църкви и манастири. И този душевно богат човек не е тичал пред камерите и микрофоните да изтъква направеното от него.

„Може би някои смятат, че това което произвеждаме – вяра, култура, традиции, е някакво производство, подобно на бизнеса, за съжаление, но това не зависи от нас„, – казва епископ Евлогий. Зависи, Дядо Евлогий, зависи, защото би могъл да обясниш всичко това на Еднокнижния, когато си гукахте в твоя кабинет в Рилския манастир.

Да му го кажеш и когато ремонтирания по негово време път към манастира се срина месеци след откриването. Но целувките и прегръдките пред камерите ви бяха по-скъпи…

Фрогнюз

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiran


Коментари

Коментара

loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар