Популацията на повече от половината видове птици в света намалява

Технологии
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Популацията на повече от половината видове птици в света намалява, а един от осем вида е застрашен от изчезване, съобщава АФП, цитирана от БТА. Основната причина за това е развитието на селското стопанство.

Според данни в доклад на международната неправителствена организация “БърдЛайф” видовете се доближават все по-бързо до пълното си изчезване. При видовете птици, които не са застрашени от изчезване, се регистрира намаляване на популацията. При едва 38 процента от видовете се отчита стабилна популация. При 49 процента тя намалява. Само 6 процента от птичите видове са увеличили популацията си.

Данните показват засилване на негативните тенденции. В доклада на “БърдЛайф” от 2018 г. около 40 процента от видовете са били с намаляваща популация. При това намаляването на птиците не се среща само при редките и застрашени видове, а и при широкоразпространени, обитаващи големи ареали.

Тази криза е причинена от много фактори. Почти всички са свързани с човешката дейност – земеделие, усвояване на горите, лов, климатични промени. Основната заплаха е все по-интензивното земеделие. Птиците губят естествения си хабитат, храната им намалява, влияние върху тях упражняват и пестицидите.

Според “БърдЛайф” съществуват решения за намаляване на заплахата над биоразнообразието. Сред тях са възстановяването на хабитатите и законодателен натиск за по-добра защита на птиците.

Източник/ци: nixanbal.com, it.dir.bg


Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар