Пореден ГЕРБ АБСУД: Животоподдържащи лекарства ще се изписват само в София

Здравеопазване
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Тежкоболни хора ще трябва да пътуват стотици километри, за да получават скъпите медикаменти
Лечението на хиляди болни е под въпрос.

Заради нови регламенти на Здравната каса, тежкоболни хора ще трябва да пътуват стотици километри, за да получават животоподдържащите си лекарства, сигнализират пациентски организации.

При няколко различни диагнози, скъпи медикаменти, вече ще могат да се изписват само в София, а не в различни клиники из страната, както досега, алармира NOVA.

От 37 години Роза живее с диагнозата ревматоиден артрит. Повечето пациенти като нея сега ще трябва да пътуват до една единствена комисия – в София, за да получават скъпите си биологични лекарства.

„Вие виждате мене, повечето хора са инвалидизирани, това е ужасно нещо да ги разкарваш, след като минат на тази комисия – те трябва да се връщат в местните комисии… кому е нужно”, каза Роза Чеглайска.

При болните от псориазис протоколите за скъпоструващото лечение също вече ще се издават само от една комисия – в София. „Това не е шоколад, който да можеш да отидеш и да си купиш от този магазин. Ако искаш да се лекуваш – да, със сигурност минаваш по установената в момента процедура”, заяви Ива Димова от Асоциацията на хората с псориазис и псориатрични усложнения.

„Тези комисии и сега са натоварени и сега се чака доста време, представете си какво ще стане, когато комисията е една. 6,47 това са тежко болни пациенти, защото в България критериите за такова лечение са най-строгите и рестриктивни в цяла Европа”, каза председателят на фондация „Псориазис”, д-р Иван Богданов.

Болните от псориазис, които получават скъпа терапия, всеки месец се увеличават със сто.
„Ние имаме изключително увредени и трудно подвижни пациенти, те нямат и финансов ресурс. Това да пътуват до София, да минат през тази комисия, то ще ги лиши от възможността за такова лечение”, каза проф. Евгения Христакиева от Клиниката по венерология и дерматология към УМБАЛ – Стара Загора.

Подобни промени има и при лечението на някои очни заболявания, оплакват се лекари и пациенти. Отговорът на Здравната каса – целта на промените била да се улесни изборът на терапия за болните и те да се наблюдават от водещи специалисти.

източник

Коментари

Коментара

There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар