Пореден епизод: Ресторантьорите не схващат, че заразата с коронавирус расте и трябва ограничаване на контакти

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Не мога да разбера, няма ли гласуван закон, с който да се носи наказателна отговорност за лъжи в пандемията? Това попита председателят на Сдружението на заведенията Емил Коларов, визирайки предупреждение на ръководителя на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, който смяташе, че още от днес, 11 август, в София ще бъдат наложени нови мерки заради растящата заболеваемост от COVID-19.

Коларов явно не знае докъде се стигна при прилагането на този закон в случая с професор Асена Сербезова (моминско име Стоименова). Тя беше оправдана, след като беше подведена под отговорност, тъй като в интервю пред БНР предупреди за възможен недостиг на лекарства. “Cъoбщaвaнeтo нa oбщecтвeнo знaчимa и вяpнa инфopмaция нe пpeдcтaвлявa знaк зa тpeвoгa, a e oбщecтвeнo пoлeзнa дeйнocт пo инфopмиpaнe нa oбщecтвoтo зa cъбития (мaкap и нeблaгoпpиятни), cвъpзaнa c нaй-виcшитe блaгa в cъвpeмeннoтo oбщecтвo – чoвeшкитe здpaвe и живoт”, се посочва в решението на съда по отношение на проф. Сербезова. Какво стана накрая – НАУЧЕТЕ ТУК!

Искаме да се преразгледа планът за действие при коронавирус и да няма такива термини като “затваряне”.

Водещият на сутрешния блок на БНТ Иво Никодимов на шега предложи на Коларов заведенията да предлагат ваксиниране. По принцип е възможно, ако това ще ни помогне да не ни затварят, засмя се Коларов.

Пред Нова телевизия колега на Коларов взе да говори как откакто затворили, заболеваемостта с коронавирус намаляла 20 пъти, но водещият Виктор Николаев му напомни, че това е станало преди настъпването на Делта варианта. Ресторантьорите обаче не искат да работят само с ваксиниран персонал и ваксинирани клиенти, а са готови да го сторят, ако това важи навсякъде и за всички.

В 16:00 часа ще има блокада на Орлов мост от ресторантьори – за 2 часа, протести се готвят в Пловдив, Варна и Бургас.

Отговорът на здравния министър
Имаме ясно разписан план, в случая данните за страната не налагат мерки. Д-р Пенчев е гледал 7-дневната заболеваемост, в плана се гледа 14-дневната. Законът дава право на д-р Пенчев след консултация със здравния инспектор (д-р Ангел Кунчев) да наложи регионални мерки, поясни служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

В крайна сметка страната ще навлезе в оранжевата зона до дни, призна Кацаров.

Не може да ме упрекват в дискриминация, всички мерки са съобразени за всякакви събития, не само за заведения. При влизане в оранжевата зона, всички намаляват капацитета с 30%, посочи здравният министър. Той коментира и, че няма как в България да се контролира градския транспорт и там да влизат само ваксинирани хора.

Нашият план предвижда компенсации, но ако няма актуализация на бюджета, правителството не може да плати компенсация на когото и да било, каза очевидното Кацаров. За август месец дори за медиците за първа линия няма да има пари – по 1000 лв. за повишен риск от зараза с коронавирус. Ако няма актуализация на бюджета, всичките ни усилия за пандемията ще отидат на кино. Ще срещнем дори проблеми със снабдяването с лекарства за болниците, предупреди служебният здравен министър.

Кацаров потвърди, че при връщане в България от държави червени зони, и ваксинираните ще бъдат ограничавани и ще им се иска PCR тест. Но на въпрос ще се справят ли болниците, Кацаров отговори, че първият приоритет е да има възможност всеки разболял се да бъде лекуван. “Единственото ни оръжие в момента са ваксините – имаме в достатъчно количество и най-добрият начин да си спестим неприятности, скандали, затваряния, е да се ваксинираме”, каза здравният министър. Той добави, че има достатъчно ваксини и за трета доза, но дали да се слага трета доза трябва да решат учените и да има становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

“Реално без 1000 лв. ще останат хора, които не са в досег с болни от КОВИД”, заяви д-р Кацаров. “Ако имах откъде да ги взема, бих им дал не по 1000, а по 2000 лева”, добави той. И увери, че ако е ясно, че спешен екип е бил в досег с болен от коронавирус, той ще си вземе допълнителните пари.

До края на седмицата ще предложим пакет за лечение на болни от коронавирус в извънамбулаторни условия – т.е. да има заплащане на лекарства и за лекари, които се занимават с болни от коронавирус в извънболничната помощ, завърши Кацаров.

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар