Пореден етап във войната на такситата в София – България

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Таксиметровата компания “O`K Супертранс” отново се оплаква от имитация в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), вижда се от на регулатора. Компанията е подала искове за забрана на нелоялна конкуренция срещу “О.К. Супертайм” и “О.К. Суперстарс”. Производството по двете жалби е образувано днес (9 януари).

Това не е първата жалба на софийската таксиметрова компания, която е в основата и на иска, който спря дейността на Uber в България.

“O`K Супертранс” е на пазара от 1993 г. и периодично се оплаква от свои конкуренти, които използват имена, звучащи близко до нейното, или използващи стикери, които наподобяват на стикерите върху нейните коли.

През 2008 г. КЗК наложи четири глоби от по 150 хил. лева на таксиметрови компании за имитация. Санкционирани бяха “ОК Марчик”, “ОК СуперЛукс”, “ОК Софтранс” и “ОК Супершанс”.

През пролетта на 2016 г. регулаторът санкционира още един конкурент на таксиметровата компания – “СК Стилтранс”, за нелоялна конкуренция. Глобата беше в размер на 50 хил. лева.

През 2015 г. “О`К Супертранс” подаде и жалба в КЗК за дейността на Uber в България. По това искане две години по-късно регулаторът отсъди, че компанията за споделено пътуване нарушава конкуренцията на пазара.

В своите заключения досега от КЗК посочват, че поведението на санкционираните фирми може да заблуди потребителите.

По отношение на сегашните казуси производството вече е започнало, но няма посочен срок, в който регулаторът да се произнесе има ли нарушение на Закона за защита на конкуренцията, или не.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар