Пореден медицински стандарт падна в съда

Главните новини
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Пореден медицински стандарт, предложен от здравното министерство, падна в съда. След като отмени стандартите по спешна медицина, педиатрия, образна диагностика и атестезиология и реанимация, Върховният административен съд отмени и стандарта по урология. Това съобщават от Центъра за защита на правата в здравеопазването, откъдето атакуваха новите правила в съда. Стандартът бе въведен през 2013 г., когато ведомството се оглавяваше от д-р Таня Андреева, предаде Дарик.

“Съдът е счел, че във въпросния стандарт липсват мотиви, както и доклад на вносителя. Не можело също така да бъде проверено дали оспорваната наредба е приета при зачитане на принципите. Липсата на мотиви съставлява съществено нарушение на процесуалните правила”, категорични са от съда.

Наредбата бе оспорена заради напълно необосновани и ненужни изисквания, въведени от здравното министерство с цел по административен начин да се ограничи конкуренцията, в ущърб на свободния избор на пациентите. Делата срещу медицинските стандарти бяха образувани по жалби на Центъра за защита на правата в здравеопазването, Националните сдружения на частните и общинските болници у нас, както и Българската болнична асоциация.

Източник: inews.bg

Коментари

Коментара

loading...


There is no ads to display, Please add some
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар