Ваучери

Пореден успех на Кировците: Плащането на ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа заблуда

България
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Плащането на сметки за ток, вода и парно с ваучери за храна се оказа невъзможно. От началото на април бе разширен обхватът на предоставяните от работодателите купони, но електроразпределителните дружества, ВиК операторите и топлофикациите не желаят клиентите им да се разплащат с тях.

„Софийска вода“, ЧЕЗ и „Топлофикация София“ заявиха, че не проявяват интерес към ваучерите, защото масово абонатите им се разплащат през интернет, а не на каса, обясняват за вестник „Сега“ от Асоциацията на операторите на ваучери за храна (АОВХ).

От АОВХ са направили опит да организират фирмите за битови плащания като Easy Pay да приемат ваучери, но от Министерството на финансите не са разрешили – по закон разплащането с ваучери трябва да става директно с доставчика на услугата. Законова промяна при актуализацията на бюджета от 1 юли обаче така и не последвала, въпреки разговорите на асоциацията с депутати и разясняването на проблема. Така хвалбите на управляващите как са подпомогнати хората да посрещат сметките си при тази висока инфлация, са напразни.

Единични театри обаче са се възползвали от възможността с познатите ваучери за храна да се заплащат и билети за представления и са сключили договори с някои оператори, съобщиха от АОВХ. Подобна опция има и за посещения на кино, музеи, галерии, но и от тяхна страна активността е много слаба.

Плащането на почивката с ваучери също ще е трудно

От 1 юли с актуализацията на бюджета се появи още една възможност – с ваучери да се заплащат и туристически настанявания в хотели. Още преди да влезе в сила законовата промяна (актуализацията бе обнародвана на 5 юли) хотелиери са отправили множество въпроси към асоциацията на операторите за храна за сключване на договори. Бизнесът няма идея как ваучерите за храна ще се ползват за туризъм

Тепърва обаче предстои Министерството на туризма да проведе комуникационна кампания, за да популяризира сред работодатели и хотелиери тази възможност. От една страна се очаква, мярката да намали разходите на потребителите за почивка, от друга – да подпомогне туристическият бранш, който продължава да изпитва затруднения след избухването на ковид пандемията и войната в Украйна. Плащаме с ваучери за храна и почивката

От началото на април бе направено съществено увеличение на тавана на месечната сума, която може да получи един работещ – от 80 на 200 лв. Значително бе повишена и годишната квота за ваучерите за храна до 1 млрд. лв. до края на годината. За сравнение през 2021 г. тя бе 390 млн. лв. Ваучерите за храна скачат до 200 лева

Над 60% от работодателите са заявили, че до края на годината ще завишат над 80 лв. месечната сума на своите служители, показва проучване на клиентите на един от операторите – „Содексо България“. Половината от тези фирми са обявили, че ще достигнат тавана от 200 лв.

Ваучерите са освободени от данъци и осигуровки, както за работниците, така и за работодателите. В много фирми те са неотменна част в бонус пакетите към заплатите на персонала.

Абонирайте се за Informiran.net!
Последвайте нашия Telegram канал: https://t.me/informiranКоментари

Коментара


loading...There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Вашият коментар